DigIT up!

Nieuwe manieren om aan kunst- en cultuureducatie te doen: digitaal en online.
Wat gebeurt er als je kunst- en cultuureducatie doordrenkt met technologie? Wat als je online educatief aanbod de overhand neemt op je offline werking? Gooi jij je vol overgave op de mogelijkheden van dit tijdperk of neem je voorzichtig je eerste stappen?
Op dinsdag 23 februari verkennen we samen met collega’s uit tal van sectoren de horizonten van digitale en online tools. Tools voor een optimale beleving van kunst en cultuur bij kinderen en jongeren. Tools die voor positieve stimulansen zorgen of voor een diepgaandere beleving.
Naast kennismaking met praktijkvoorbeelden, pluizen we met behulp van sprekers uit binnen- en buitenland de mogelijkheden uit van workshops over apps tot installaties en meer. We bieden ook de mogelijkheid om hierover te reflecteren en met elkaar in debat te gaan.
Bovendien kun op ‘DigIT Up’ je eigen ideeën aftoetsen aan onderzoek rond digitale bemiddeling en kun je mensen van multimedia-opleidingen ontmoeten (en misschien ontstaat er wel een samenwerking?!).
DigIT up is een samenwerking tussen Creative Europe Desk Vlaanderen, De Ambrassade, DE Studio, Het Jeugdfilmfestival, Locus/Bibnet, Stad Antwerpen en Vitamine C.
Praktisch
Wanneer: dinsdag 23 februari 2016
Waar: ‘DigIT Up’ gaat door in De Studio in Antwerpen. Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen
Prijs: €50 Inschrijven
Doelgroep: Iedereen die bezig is met jongeren en kunst- en cultuureducatie
Programma:
09u30: Onthaal
10u00: Welkom
10u10: Innoveren om te leren
We starten de dag met Elizabeth Muskala, directeur van het TIFF Kids internationaal filmfestival in Toronto, Canada. Zij laat ons zien hoe zij hun festival en educatief programma multimediaal inkleuren. Lees meer.
11u00: Digital Mediation
Renske De Groot is Studieleider Master Kunsteducatie aan de Fontys Hogeschool en stortte zich de afgelopen maanden op het onderwerp digital mediation. Ze koppelt de theorie uit haar PhD aan praktijken uit het veld. Lees meer.
11u50: Pauze
12u10: Digitale en online media in de praktijk
Vervolgens neemt Evy Raes de micro over om als cultuureducator pur sang te tonen hoe zij digitale tools gebruikt in haar creatieve workshops met leerlingen en leerkrachten. Lees meer.
13u00: Lunch
Tijdens de middagpauze kan je je collega’s ontmoeten en een praatje slaan. Je kan je digitale horizon verruimen en kennismaken met een aantal bestaande apps en installaties.
14u15: Medialab: Jongerenradio Quindo & Howest door Tom Christiaens
In de namiddag dompelen we je onder in de praktijkvoorbeelden met als smaakmaker de samenwerking tussen Quindo en Howest. Jongerenwebradio Quindo is het kloppende hart van een community medialab waar jongeren leren experimenteren met alle vormen van media, waar innovatieve mediatoepassingen worden getest en de relatie tussen mediaproducent en mediagebruiker wordt onderzocht. Lees meer.
15u10: Parallelsessies
In de namiddag verwennen we je met maar liefst vier keuzesessies.
Over het Format: Verdiepende sessies zijn voor mensen met ambitie of ervaring met digitale en online tools in je eigen werking en als je op zoek bent naar partners, input en/of afstemming (maximum 25 deelnemers). Voor de verkennende sessies heb je geen ervaring of concrete toekomstplannen nodig, je neemt er aan deel ter inspiratie of motivatie om er iets mee te doen (max 50 deelnemers).
Je maakt je keuze uit één van onderstaande sessies:
Parallelsessie 1 Samenwerking Onderwijs, Jeugd en Cultuur: Onderzoek & proces
Praktijkvoorbeeld: Villa Crossmedia – Thomas More
Presentaties door opleidingen kunst en cultuur met onderzoeksluik
Format: verdiepend
Lees meer.
Parallelsessie 2 Samenwerking Onderwijs, Jeugd en Cultuur: Ontwikkeling
Praktijkvoorbeeld: Het Jeugdfilmfestival & Devine
Presentaties opleidingen multimedia (o.a. Howest, Artevelde Hogeschool en Kdg)
Format: verdiepend
Lees meer.
Start Parallelsessie 3 Online Spelen
Praktijkvoorbeelden: Ojoo Apps en Lomap & BEAM van JES
Format: verkennend
Lees meer.
Start parallelsessie 4 Digitale Week: Maak je droom
Praktijkvoorbeeld: De partners van de Digitale Week, Mediawijs.be, Mediaraven en Linc vzw nemen je mee in de mogelijkheden van de digitale wereld om onze dromen waar te maken. Wat kun je als cultuurhuis betekenen voor mensen die hun dromen willen realiseren? Natuurlijk willen we het niet alleen bij dromen laten. Tijdens de Digitale Week willen we vooral doen!
Format: verkennend
Lees meer op hun website
16u40: Netwerkreceptie
We sluiten af met een receptie waarop je contact kan leggen met potentiële partners of van gedachte kan wisselen met oude bekenden.
Meer uitleg
Innoveren om te leren
Als directeur van TIFF Kids staat Elizabeth Muskala in voor TIFF’s programma’s voor kinderen, jeugd en families die het hele jaar door lopen, en treedt ze op als co-curator van digiPlaySpace, een bekroonde tentoonstelling over interactieve media. TIFF Kids is een van de grootste en meest prestigieuze kinderfestivals ter wereld, met een bezoekersaantal van meer dan 40.000 in 2015.
Traditioneel ligt de focus bij TIFF Kids op film, televisie en animatie, maar gedurende de laatste zes jaren stuurde Muskala de evolutie van TIFF Kids in de richting van de interactieve wereld. Sindsdien loven ze zo het beste van kindvriendelijke kunst en expressie binnen het kader van video gaming, mobiele apps, interactieve projectie en installaties, virtuele realiteit, zelfgemaakte elektronica, robotica en meer. Muskala toont een zeldzame kijk achter de schermen en onthult hoe TIFF deze evolutie doormaakte en intussen ook tegemoet kwam aan de veranderende noden van onderwijzers en gezinnen.
Door middel van tips, trucs en hulpmiddelen legt ze uit hoe ze studiegidsen aanpasten, digitale materialen creëerden voor klasbezoeken en hoe ze op de hoogte blijven van het snel veranderende landschap. Kom ontdekken hoe TIFF Kids uitgroeide van een tweeweeks pop-up event tot een zeven weken durende én internationaal erkende rondreizende tentoonstelling. Bovendien mochten ze ook de Ontario Museum Association Award of Excellence in de categorie Programma’s mee naar huis nemen voor hun engagement op vlak van toegankelijkheid, innovatie en onderwijs.
Digital Mediation
Vervangt de Ipad in 2025 de museumgids? Loopt elke jeugdwerker met een VR-brilletje op? Bekijken we schoolvoorstellingen in de Cloud? En heeft Garageband de muziekcursus overgenomen? Anno 2016 zijn media niet meer weg te denken uit de broekzak, op het hoofd of aan de pols van vele jongeren. Maar hoe gaat kunsteducatie hiermee op? Bekijken we angstig nieuwe ontwikkelingen of omarmen we technologie? Welke functie hebben deze tools en apps? Zijn het concurrerende gadgets of educatieve troeven? Schakelen we ze in bestaande leertheorieën in, of vervangen ze oude? Hoe gaan wij om met een onafwendbare vernieuwing? En moeten we alles nog bedenken, of kunnen we nu al te leen gaan bij collega’s? Bij docenten? Of, zetten we jonge digitale natives zelf voor de groep? En welke taak hebben wij dan? Tijd voor een analyse, een update. Kunsteducatie 0.4 of 4.0?
Renske de Groot is studieleider van de master kunsteducatie van Fontys Hogeschool Tilburg / Hogeschool Zuid Maastricht & lid van de commissie educatie van de Amsterdamse Kunstraad. Voordien was zij hoofd educatie bij het FOAM Amsterdam en lector kunsteducatie bij de Rijksuniversiteit Groningen.
Digitale en online media in de praktijk
Evy Raes is meer dan enkel een fotografe. Ze is ook cultuureducator en beeldcoach. Alleen in een donkere kamer zal je haar niet vaak vinden. Evy integreert digitale technieken –van 3d printing tot beeldbewerking- in haar creatieve workshops. Ze trekt erop uit met leerlingen en leerkrachten, camera in de aanslag. Haar missie is om kinderen te leren communiceren met beelden aangezien onze maatschappij doordrongen is van beeldtaal.
Door de combinatie van fotografie met bijvoorbeeld zinsbouw, breuken en wereldoriëntatie komen leerkrachten tot fris en nieuw lesmateriaal. De kinderen werken rond tal van (zelfgekozen) thema’s doordat ze digitale technieken loslaten op gesprokkeld beeldmateriaal. Kortom, workshops die helpen je (leer-)doelen te halen én inspelen op de interesses van de (klas-)groep. Evy vertelt ons waarom ze de digitale mogelijkheden niet schuwt, maar ze heel bewust in haar cultuureducatieve praktijk inzet.
Medialab: Jongerenradio Quindo & Howest
Quindo staat synoniem voor atypisch, avontuurlijk, vernieuwend en open van geest. Benieuwd hoe dit community medialab in Kortrijk jongeren versterkt en uitdaagt op het kruispunt van digitale media en cultuur?
Parallelsessie 1 Samenwerking Onderwijs, Jeugd en Cultuur: Onderzoek & proces
De stad Mechelen werkte van 2009-2014 samen met Thomas More en verschillende binnen- en buitenlandse spelers aan Villa Crossmedia. Ze hadden één gezamenlijke missie, namelijk om jongeren en media dichter bij elkaar te brengen. De werven bestonden uit mediawijsheid, mediavorming en – productie en culturele identiteit. De opleiding journalistiek was een logische partner, maar ook expertise – en onderzoekscentrum Memori van Thomas More sprong aan boord voor het onderzoeksluik. Villa Crossmedia ondersteunde jongeren om mediacentra op te starten en bestaande medialabo’s te verbeteren. Jonge mensen van 16 tot 25 jaar experimenteerden met media, ontplooiden hun creatieve talenten, reflecteerden over hun culturele identiteit en groeiden uit tot experts mediawijsheid. Het project landde in een onderzoek en handleiding ‘how to medialab’. Het project leeft voort in video- en radiolabo’s in de schoot van jeugd- en culturele organisaties.
De projectpartners liepen het hele proces samen door en gunnen je een inkijk in hun traject en ervaringen. Nadien kan je opleidingen kunst- en cultuur met een onderzoeksmodule ontmoeten. Er zijn natuurlijk nog ontelbare andere manieren om samen te werken. Ga het gesprek aan en ontdek je match.
Format: verdiepend
Parallelsessie 2 Samenwerking Onderwijs, Jeugd en Cultuur: Ontwikkeling
Devine en Het Jeugdfilmfestival slaan de handen in elkaar voor de creatie en presentatie van audiovisuele installaties binnen de festivalwerking van 2016. Studenten Digital Design & Development zetten hun talent om in concrete realisaties. Een unieke samenwerking, een authentiek leertraject voor de onderwijspartner en een digitale upgrade voor de cultuurpartner. Ze geven je inzicht in de zoektocht die ze samen afleggen, de vooropgestelde doelen en de gedroomde resultaten. Dit praktijkvoorbeeld toont je één manier waarop onderwijs en cultuur elkaar kunnen vinden. Vervolgens komen een vijftal opleidingen multimedia (o.a. Howest, Kdg, Artevelde Hogeschool) zich aan je voorstellen. Wat zijn de ambities van hun studenten? Welke praktijkmodules bieden ze aan? Waar moet een stageplaats aan voldoen? Hoe kan je samenwerken met studenten én docenten? Ga zelf op zoek naar jullie raakvlak.
Format: verdiepend.
Parallelsessie 3: online spelen
Lomap van BEAM, JES
Met behulp van specifieke software maakt BEAM gepersonaliseerde arcade en platform-games. Jongeren spelen binnen en buiten en betrekken hun omgeving in de spelwereld. Gaming digitaal, virtueel en in het echt. Alles kan! Besnorde loodgieter! Red de prinses uit de poten van die harige aap!
Lomap is een smartphone-app en fotografietool waarmee vooral kinderen en jongeren op een leuke en intuïtieve manier, door het toevoegen van kleurcodes en icoontjes, hun mening kunnen geven over een buurt of stad. Wat vinden zij van het nieuwe plein, van het jeugdhuis, het museum of de bibliotheek? Door middel van deze fotoapplicatie geven ze in woord en vooral beeld hun visie op wat zij goed vinden aan hun buurt, maar ook wat zij als pijnpunten of problemen ervaren. De gratis beschikbare app is een instrument waarmee zowel kinderen en jongeren zelf als jeugdwerker en leraren met een groep aan de slag kunnen.
Lomap is een van de resultaten uit BEAM, het multimedialabo van JES. JES is een stadslabo voor kinderen en jongeren in Antwerpen, Brussel en Gent. Bram Allegaert van Jes, doet zijn ervaring voor ons uit te doeken.
Ojoo Apps
De mission statement van OJOO is simpel én radicaal: van de wereld één grote speelplaats maken. OJOO is een app én een Design Studio. Hun tool kan aangepast worden volgens, doelen, omgeving (collectie, infrastructuur, …) en het publiek. Je kan er alle kanten mee uit van outdoorspelletjes tot een interactieve museumgids. Geen IT-expert? Geen probleem, het enige wat je moet kunnen, is tekst typen en een foto uploaden. Wanneer je spelletje klaar is, kun je het in hun winkel verkopen en delen met je doelgroep.
Het team ging al in zee met partners uit de cultuursector, toerisme en onderwijs voor een staaltje maatwerk. Zo puzzelden ze een schattenjacht in de stad in elkaar en stippelden ze een digitale fiets-en wandelroute voor toeristen uit.
OJOO brengt speciaal voor de deelnemers een aantal spelletjes uit hun Design Studio mee zodat het speelplezier kan opborrelen en je de mogelijkheden kan uitpluizen. Je komt er meer te weten over hun samenwerking met bijvoorbeeld CultuurNet Vlaanderen en de provinciale bib Limburg. Lies Permentier van OJOO daagt je uit om jouw wereld in spelvorm te gieten.
Format: verkennend
DigIT up is een samenwerking tussen Creative Europe Desk Vlaanderen, De Ambrassade, DE Studio, Het Jeugdfilmfestival, Locus/Bibnet, Stad Antwerpen en Vitamine C.