DigIT UP#2

Digitale manieren om aan kunst- en cultuurbeleving te doen

Aftermovie DigIT Up #2!

DigIT-up geeft je de kans om een digitale actie uit te spitten. Samen met een pionier broed je op een idee om digitale kunst- en cultuurbeleving in jouw werking of programmatie op te nemen. Een injectie in je werking of in de aanloop naar Digitale Week 2017? Jij bepaalt zelf hoe ver je wil gaan.

Na de succesvolle eerste editie slaan de partners opnieuw de handen in elkaar. Tijdens deze dag willen we cultuurwerkers uit cultuur- en gemeenschapscentra, cultuur- en kunsteducatieve organisaties,  kunstenhuizen, lokale besturen en bibliotheken inspireren om de digitale mogelijkheden  te leren kennen en ermee aan de slag te gaan in de eigen werking.

DigIT Up! is een samenwerking tussen De Ambrassade, Het Jeugdfilmfestival, Cultuurconnect, Stad Antwerpen, Creative Europe Desk Vlaanderen en Vitamine C.

Praktisch

Wanneer: vrijdag 24 februari 2017
Waar: ‘DigIT Up #2’ gaat door in Zuiderpershuis Waalsekaai 14, 2000 Antwerpen & Plein Publiek Van Craesbeeckstraat 33, 2000 Antwerpen.
Prijs: €40, inschrijven vanaf 12 januari 2017
Inschrijven

Programma

09.30 – 10.00: onthaal
10.00 – 12.30: parallelsessies
12.30 - 13.30: middagpauze
13.30 – 16.00: parallelsessies
16.00 – 17.00: netwerkmoment en bezoek medialab LaboJEFF

Inhoudelijke sessies

We voorzien 8 parallelsessies van telkens 2 uur (een reeks in de voormiddag, die herhaald wordt in de namiddag). Je krijgt dus twee keer de kans om je volledig onder te dompelen in een concrete digitale praktijk en tool.  Elke sessie voorziet deze elementen:
Do-IT: de tool is aanwezig in de sessie en je leert hem gebruiken.
See-IT: een ervaringsdeskundige vertelt je over hoe hij/zij de tool concreet heeft ingezet in zijn werking of programmatie.
Dig-IT: via een aangepaste werkvorm denk je na over hoe jij deze tool kan gebruiken in jouw werking .We helpen je op weg om een beknopt actieplan in elkaar te boksen.

Zo ga je naar huis met een rugzak vol inspiratie en een concreet idee waarmee je verder aan de slag kan. 
Je kan je verdiepen in onderstaande sessies:

Artistieke games

Games blijven in het culturele veld vaak onontgonnen terrein en weinig cultuurwerkers wagen zich aan een vertaalslag naar hun eigen context. Nochtans tonen de hype rond Pokemon Go, het succes van artistieke indiegames en de revival van gameconsoles dat games een steeds groter publiek bekoren. Cultuurconnect, CC Deurne en Devillé Arcade zijn overtuigd van het potentieel van games als kunstvorm, omkadering voor het bestaande aanbod en als hefboom voor publieksparticipatie, ook en vooral voor kinderen en jongeren. Ontdek samen met Christophe Kenis (CC Deurne) en Hannes Vanhaverbeke (Cultuurconnect) de mogelijkheden, experts, pioniers en formats die interessant en haalbaar zijn voor jouw publiek.

Minecraft

Minecraft is het op één na best verkochte videospel allertijden. Alleen Tetris doet beter. Enkele Antwerpse bibliotheken ondervonden aan den lijve hoe populair de game is bij jongeren. Ze organiseerden workshops Minecraft die in een mum van tijd volzet waren. Maar waar te beginnen bij de enorme mogelijkheden die deze virtuele lego te bieden heeft? En hoe leg je verbinding met bijvoorbeeld de collectie in jouw bib? Younes Baghor van Belgium Minecraft Family maakt je wegwijs in het spel. Daarna hoor je enkele succesverhalen van bibliotheken en kan je al jouw vragen stellen aan de experten.

Livestream

Door nieuwe tools (facebook-live, Twitter,…) maken livestreaming steeds toegankelijker voor het publiek. Dat doet cultuurhuizen en makers nadenken over hoe zij live streaming kunnen gebruiken voor publieksverbreding, interactie met publieken op diverse locaties of nieuwe creatie-vormen. Naast inhoudelijke vragen, heeft deze techniek ook technische en financiële implicaties. Wat zijn de voordelen van de goedkopere ‘tools’ voor live streaming en wanneer kies je voor een professionele uitrusting?  In deze sessie leer je hoe facebook-live en/of periscope precies werkt en zoomen we in op de eerste ervaring van het experiment dat Cultuurconnect (An Vanlierde) samen met de Warande aan gaat: livestreamen naar één of meerdere woonzorgcentra.

Virtual Reality

Begonnen in het halfduister van de Amsterdamse underground-uitgaansscène is PiPS:lab in 15 jaar tijd uitgegroeid tot een begrip in de theater-, pop- en kunstwereld. PIPS:lab maakt interactieve voorstellingen en interactieve kunstinstallaties met een flinke dosis humor. PIPS:lab is een laboratorium en bekend om het pionierswerk op het gebied van Kunst & Technologie. De sessie start met een introductie rond Virtual Reality waarbij de evoluties en toepassingsgebieden worden uitgelicht. Daarna stappen de deelnemers in de Anyways installatie, een 360° virtual reality scenario dat simultaan wordt ondergaan door 6 deelnemers. Als uitsmijter eindigen we met een korte live sessie waarbij de deelnemers in een 360 graden filmopname stappen.

Coderen

Ontdek met ons hoe leuk coderen kan zijn! Tijdens deze workshop kom je terecht in een ‘mini-dojo’. Net als de kinderen en jongeren van de jeugdwerkorganisatie CoderDojo, leren we op een speelse manier programmeren en animaties en spelletjes te ontwikkelen. Daarnaast onderzoeken we hoe je zelf aan de slag kan met coderen om zo de eigen cultuur-educatieve werking nog rijker te maken voor kinderen en jongeren. Tijdens de sessie maak je ook kennis met enkele experten zoals Bettina Steylaerts van CoderDojo en Cindy Smits van CoderDojo & Digitale Wolven.  Line Ostyn van De Ambrassade maakt samen met hen de vertaalslag naar wat coderen voor jouw organisatie kan betekenen.

Digitale kunst

Van cutting edge muzikanten tot crossover mediakunstenaars en experimentalisten. De digitale kunstscene bekoort zowel jongeren als het brede publiek. In deze sessie leer je hoe je de protagonisten van de digitale cultuur kan ontdekken, programmeren en er een educatieve/ artistieke werking rond opbouwen. Jonathan Thonon (IMPACT), Thomas Godyn (‘t Bedrijf) en Lucy Vereertbrugghen  (Cultuurconnect) zijn je gids doorheen het digitale artistieke landschap en wat dit voor jouw publiek kan betekenen.

Urban Culture 

De Urban Bib @ Permeke Bibliotheek is een interactieve installatie rond urban culture zoals hiphop, poetry slam, graffiti en parkour. Je vindt er boeken, tijdschriften, graphic novels, films, muziek en meer over de (inter)nationale urban scene, met extra aandacht voor de Antwerpse urban scene. Je kan er ook eigen content uploaden en zo zelf bijdragen tot de collectie. De DJ-Booth, een onderdeel van de Urban Bib, is een plek waar jongeren tracks kunnen spelen, opnemen en opslaan. De tracks maken nadien deel uit van de installatie. Tijdens deze sessie ontdek je hoe gemakkelijk het is om zelf urban sounds te maken met een smartphone of tablet. Muzikale voorkennis is niet vereist!  Malikka Bouaissa (Stad Antwerpen) neemt je mee op deze verkenningstocht.

Digital storytelling

Verhalen vertellen: hoe doen we dat in het digitale tijdperk? In de doesessie ga je aan de slag met een tool voor digital storytelling. De Zendelingen en Cultuurconnect tonen je vervolgens een tweetal praktijkvoorbeelden. Hoe verfrist digital storytelling niet alleen je communicatie, maar stimuleert het interactie met je publiek? Hoe kan je digital storytelling inzetten voor cultuureducatie? Daarna krijg je tijd om een toepassing of activiteit met digital storytelling te bedenken voor jouw cultuurhuis, als jeugdwerker of als educatief aanbod (bvb. voor scholen, in de vrije tijd,…).