Awards

Professionele jury:
Beste langspeelfilm (distributieprijs): Hoppet van Petter Naess (Zweden)
Beste kortfilm: My happy End van Milen Vitanov (Duitsland)

Kinderjury Antwerpen:
Beste langspeelfilm: Max Minsky van Anna Justice (Duitsland).
Beste kortfilm: Het monsterlijk toilet van Simone Van Dusseldorp (Nederland)

Kinderjury Brugge:
Beste langspeelfilm: Maharal van Pavel Jandourek (Tjechië)
Beste kortfilm: Rebelle van Marc Levie (België)

Publieksprijs:
Antwerpen: Radiopiraten een film van Stig Svendsen (Noorwegen)
Brugge: Maharal van Pavel Jandourek (Tjechië)

Trofeeën

De festivalprijzen werden gemaakt in de vorm van zes unieke cowboys die individueel aanzwengelbaar zijn zodat ze samen in volle galop over de prairie kunnen razen. Het werk refereert naar de animal locomotion van Muybridge, grondlegger van het filmprincipe. De kunstenaar Bram Verstraeten heeft er een cowboylocomotion van gemaakt waarin het universele spel van cowboy en indiaan verwerkt zit.

Films

Jury

Professionele jury

Anneke de Lind van Wijngaarden

(1971)
Anneke maakte reeds verschillende documentaries voor kinderen: Tongen 2002, Cherry flip 2002, Ajuus 2003, The Freckles 2003 en Tietjes 2004, Hoe Nikita een paard kreeg 2006 en Danny's Parade 2007.

Naast het maken van documentaires verzint ze graag vreemde interactieve installaties voor het theater en theaterfestivals. Zo creëerde ze bijvoorbeeld Lie or die (2002), De huilende oma (2004), Luchtpost (2004), Praatapparaat (2005), Filmstripper (2006) en de Filmmachine. In de filmmachine kun je je eigen flipboek maken. Het enige wat je moet doen, is eventjes dansen. Je kunt de film machine uittesten op dit festival!

"Ik ben dolgelukkig dat ik deel mag uitmaken van het festival omdat.ik ervan hou om de hele dag films te bekijken! Bovendien hou ik erg veel van België! Ik kijk er echt naar uit."

Bram Renders

(1973)
Tot voor kort was schrijver en producer Bram Renders voltijds scenarioschrijver. Samen met twee vrienden uit zijn studietijd richtte hij 'de SKRIPTTank' op, een klein bedrijfje dat zich toelegt op het uitwerken van scenario's. Hij was co-bedenker en schrijver van 'W817', een sitcom die zich richt tot een jong publiek, 'En daarmee basta', een komische serie waarin de kinderen van een disfunctioneel gezin centraal stonden en werkte mee aan de dramareeks 'Kinderen van Dewindt'.

In 2006 ging Renders aan de slag als creative producer bij MMG, het meest gerenommeerde Belgische productiehuis, om nieuwe sitcoms en jeugdseries te ontwikkelen. Hij werkt tevens aan een adaptatie van de succesvolle roman 'Los'. Op dit ogenblik bevindt het project zich in de postproductiefase. De film komt in september 2008 in de zalen.

"En waarom ik graag in de jury zit: omdat het festival gewoon een zeer fijn festival is. En omdat ik er met W817 de Gouden Zapper heb gewonnen, mijn eerste prijs die ik (we) kreeg als scenarist. Hoera!"

Catharine Des Forges

Catharine studeerde Film & Televisie aan de universiteit van Londen. Ze werkte een tijdlang in het Brits Filminstituut waar ze programmatie en advisering verzorgde voor verschillende bioscopen in Groot-Brittannië. Enkele jaren later ging ze zelfstandig werken als programmator/ curator voor tal van Britse festivals, kunst- en filmhuizen. Ze geeft ook regelmatig les aan verschillende universiteiten. In 2003 richtte ze The ICO (The Independent Cinema Office) op en is daar nog steeds directeur. Ze is assistent-programmator van het Kinderfilmfestival van Londen in 'the Barbican' dat jaarlijkse plaatsvindt in november.

Steve Geerts

(1974)
Steve studeerde Dramatische Kunsten aan het conservatorium in Brussel en nog geen jaar later was hij lid van het vaste KVS/De Bottelarij-ensemble. Als Vlaams acteur acteert hij zowel in theater als voor televisie. Steve zal bij het jeugdige publiek vooral bekend staan als Ruben uit de Ketnet-reeks 'En Daarmee basta!'.

“Ik ben een enorme filmfanaat en het is altijd fijn om meegenomen te worden door nieuw talent in sterke verhalen en avonturen.”

Julia Ziesche

(1985)
Julia deed praktijkervaring op bij Blow Film en de distributeur Delphi-Filmverleih. Ze werkte voor het departement programmapresentatie van RBB (Rundfunk Berlin-Brandenburg) en voor UFA-Fernesehproduktion. Sinds oktober 2005 studeert ze strategische communicatie en planning aan de kunstuniversiteit van Berlijn. In 2007 regisseerde ze twee kortfilms waaronder Louis Elefantenherz. Deze kortfilm werd vertoond op verschillende andere filmfestivals en nu ook op het Jeugdfilmfestival.

"Ik ben heel blij dat jullie mijn film goed vinden, ik ben zelfs nog blijer over het feit dat jullie hem willen vertonen en nu vragen jullie of ik in de jury wil zitten - dat is geweldig."

Kinderjury Antwerpen

Lyisa Bina Patel

8 jaar - Berchem
Ik ben Lyisa Bina Patel. Ik doe mee aan de kinderjury van het Jeugdfilmfestival en dat vind ik super leuk. Omdat ik heel graag film kijk en ik lees ook veel. Mijn hobby's zijn: naar theater gaan en ook zelf toneel spelen, muziekschool, dansen en zingen,... En één van mijn grote dromen is zelf eens in een film spelen.

Storm Brabants

11 jaar - Zoersel
Ik zie graag films en vond het festival vorig jaar heel spannend en leuk. Ik lees ook heel graag en veel. Nu weet ik dat de bekendste boeken niet altijd de beste zijn. En misschien is dat met films ook zo.
Ik zou fier op mezelf zijn als ik samen met andere kinderen een film kan kiezen, die later in de bioscoop mag komen en zo door veel mensen gezien kan worden.
En ........ een hele vakantie leuke films kijken is natuurlijk ook goed meegenomen.

Sil De Schepper

11 jaar - Boechout
Hoi,  ik wil graag in de jury zitten van dit filmfestival want met een naam Sil (de strandjutter) kan het toch moeilijk anders dan dat ik van films houd.
Ik zit graag in de jury om mee de mooiste films te beoordelen. Ik ben er helemaal klaar voor ...jullie ook?

Joachim Hauters

9 jaar - Antwerpen
Ik houd van lezen en ben jurylid van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Ik interesseer mij ook zeer voor films uit andere landen. Bij het Jeugdfilmfestival van vorig jaar heb ik niet alle films van de competitie kunnen zien. Gelukkig kan ik dit nu wel! Het is ook leuk om met andere kinderen over films te praten. Je kan er heel veel van leren. Ik ben zeker dat het een boeiende week zal worden!

Nina Van Belle

10 jaar - Puurs
Mijn lievelingsfilm is We Shall Overcome, de openingsfilm van vorig jaar.
Misschien zie ik dit jaar mijn nieuwe lievelingsfilm.  Ik vind het fijn om in de jury te zitten, omdat ik graag films kijk en omdat ik al elk jaar naar de openings- en slotfilm kom kijken.  Dit jaar kan ik dan alle films zien, leuk...

Kyra Verheyen

9 jaar - Antwerpen
Ik wil graag in de kinderjury zitten omdat ik graag films zie en dan ben ik in een andere wereld. Ik hoor niets meer, alleen het geluid van de film.

Rebecca Wyn

11 jaar - Berchem
Ik vind het leuk om eens een écht jurylid te mogen zijn! Om mijn mening te mogen zeggen over wat ik grappig of spannend vind. Zou dat echt gebeurd zijn, vraag ik me dan af. Dan moet ik wel hard lachen, of dan ben ik wel verdrietig. Je voelt zoveel als je een film kijkt.

Kinderjury Brugge

Linden Pu

12 jaar - Brugge
Mijn hobby's zijn schaken, koken en sax spelen. Mijn mama zegt dat ik teveel naar tv kijk, maar naar het filmfestival mag wel!
Als taak van jurylid, verwacht ik dus dat het heel leuk wordt en er toffe films te zien zullen zijn. Op tv tonen ze altijd hetzelfde en dat is niet zo interessant. Nu hoop ik nieuwe dingen te ontdekken.

Hendrik Lasure

10 jaar - Brugge
Mijn hobby's zijn: badminton, scouts, muziek (piano en zingen) en naar film kijken. 'Billie Elliot' vind ik de beste film die ik tot hier toe zag. Het beste boek die ik tot hier toe las is 'Krokodilleneiland' van Antony Horowitz.
Ik zou graag in de jury zitten omdat ik graag mijn mening zeg. Het moet leuk zijn om te discussiëren en de mening van anderen te horen. En dan nog eens over een film! Dat kan gewoon niet meer stuk!

Robin Van Kerckhove

11 jaar - Brugge
Mijn hobby's zijn: atletiek, voetbal, naar films kijken, computer en gitaar spelen.
Ik kijk graag naar films omdat ze meestal spannend, inlevend, leuk en soms grappig zijn. Ik verwacht dat het super tof zal zijn. Ik kijk er ook naar uit om met de andere juryleden te discussiëren over de films!

Monica Fierlafijn

10 jaar - Gent
Mijn hobby's zijn viool spelen, tekenen en ballet. Mijn favoriete boek is 'Ezzie's dagboek' en film is 'Spirited away'. Ik vind het tof dat ik in de jury zit want je kan zoveel films zien én het is ook belangrijk te laten weten wat je ervan vind. Ik vind het leuk om iets te beoordelen en omdat ik vaak naar tentoonstellingen, theater en film ga vind ik super dat ik nu eens jurylid kan zijn.

Robbe Leber

10 jaar - Brugge
Mijn hobby's zijn knutselen, judo, KSA, leesjury, dingen verzamelen van Winnie the Pooh.
Films bekijken vind ik leuk omdat je dan veel te zien krijgt, soms uit andere landen, soms van mensen of personen die iets leuks beleven, soms van mensen die verdrietige dingen beleven. Mijn verwachtingen voor de kinderjury: dat ik iets zal bijleren uit de vele films, dat het leuk zal zijn en dat ik nieuwe vrienden zal maken.

Fotoalbums