Awards

Professionele jury:
Beste langspeelfilm: Karla’s wereld van Charlotte Sachs Bostrup (Denemarken, 2007)
Beste kortfilm: Vroeg of laat van Jadwiga Kowalska (Zwitserland, 2007)

Kinderjury Antwerpen:
Beste langspeelfilm: Titanic de kat van Grethe Bøe (Noorwegen, 2007)
Beste kortfilm: Onze prachtige natuur van Tomer Eshed (Duitsland, 2008)

Kinderjury Brugge:
Beste langspeelfilm: Zotte, zoete zomer van Johannes Schmid (Duitsland, 2007)
Beste kortfilm: Onze prachtige natuur van Tomer Eshed (Duitsland, 2008)

Het publiek in Antwerpen koos Myrsky van Kaisa Rastimo (Finland, 2008) als beste langspeelfilm in competitie. In Brugge werd Titanic de kat van Grethe Bøe (Noorwegen, 2007) gekozen.

Trofeeën

Overal waar Het Jeugdfilmfestival komt, fladdert ook het gevleugelde paarse beest rond dat met zijn sterrenstaf films op het grote scherm tovert. Toeval of niet, maar hij verschijnt dit jaar ook in de festivalprijzen. Zes paarse tovenaars met een lijf van hout en glas, die tonen dat filmmaken twee essenties heeft: het puzzelwerk om een verhaal te laten schitteren en een hart om er leven in te blazen.
Elke Thuy en Bruno Herzeele (BE), www.elke-bruno.be

Films

Jury

Professionele jury

Britt Van Marsenille

1980 - Antwerpen
Britt studeerde af als dramatherapeute in Nederland en ging nadien aan de slag als wrapper bij Ketnet. Ze maakte reportages in het buitenland voor Karrewiet, presenteerde Fata Morgana Kids en het wetenschappelijke programma BeDweters.
Ze is een duizendpoot die niet kan stilzitten. Ze richtte samen met Antoon Offeciers (muzikant) en Tom Schoonooghe (tekenaar) een theatercollectief op de EiBakkerij.
Naast allerhande presentaties is ze bezig met haar nieuwe theatervoorstelling Eden". Ze speelt als cliniclown in verschillende ziekenhuizen en werkt achter de schermen voor het kledingmerk Who's that Girl.

Greg Timmermans

1979 - Antwerpen
Greg is bij het grote publiek bekend als de hoofdacteur van de gelauwerde film Ben X (2008). Daarnaast speelde hij in de series Witse, Kinderen van de Windt, En daarmee basta en Team Spirit. Ook theater ligt hem nauw aan het hart en hij speelde reeds in verschillende voorstellingen, waaronder 386 Molière. Hij deed mee aan diverse festivals met zelfgeschreven monologen als Gevallen Ster en Wit is altijd schoner.
Greg studeerde eerst aan de Kunsthumaniora en vervolgens aan St-Lukas (Film, video en televisie). Tot slot volgde hij dramatische kunst aan het Rits in Brussel.

Rose Chamberlain

1974 - Londen
Voor Rose ontdekte dat haar echte passie film was, studeerde ze voor ingenieur. Ze ging echter niet in een fabriek werken maar begon documentaires te maken en demonstreerde voor het stadhuis om meer subsidies te krijgen voor Braziliaanse films. In 2001 kwam ze naar het Verenigd Koninkrijk om aan de universiteit van Londen een MA - televisie documentaire te behalen.
Rose haar magazine Film and Festivals werd in september 2006 voor het eerst uitgebracht. Ze is ook de bezieler van het Braziliaans Film Festival in Londen. Rose is tevens curator voor andere filmfestivals.

Mischa Kamp

1970 - Amsterdam
In 1996 studeerde Mischa Kamp af aan de Filmacademie te Amsterdam in de richting scenario/regie. Haar afstudeerfilm Mijn moeder heeft ook een pistool trok internationaal veel aandacht. Na haar afstuderen werkte zij als regisseur bij de VPRO, NCRV, VARA en KRO voor verschillende programma’s.
Mischa maakte ook langspeelfilms waaronder de bekende familiefilm Het paard van Sinterklaas. De film werd bekroond met belangrijke prijzen in Nederland en won op diverse festivals. Twee jaar later, in 2007, regisseerde ze ook het vervolg Waar is het paard van Sinterklaas. Ook deze film werd bekroond. Vorig jaar werd haar kortfilmpje Adriaan vertoond op het Jeugdfilmfestival en het werd warm onthaald.

Kjell-Åke Andersson

1949 - Stockholm
In 1977 verliet Kjell-Åke als cinematograaf de Zweedse filmschool. Hij maakte films voor televisie en bioscoop en kreeg verscheidende nominaties en prijzen op festivals, o.a. Locarno, San José, Berlijn, Hamburg,… Kjell-Åke draaide de documentaires Rocket Garden en The Breaking Point en hij maakte de laatste twee videoclips van ABBA. Kjell-Åke regisseerde enkele afleveringen van de prestigieuze serie Wallander. Hij is ook de regisseur van de film Pirret. Deze film is terug te vinden in het programma van dit jaar onder de titel Tintelvlinders.

Kinderjury Antwerpen

Jutte Callaerts

1999 - Niel
Ik ben Jutte Callaerts en ik ben 9 jaar.
Ik heb een broer van 6 en zit in het vierde leerjaar.
Ik heb mij ingeschreven voor de kinderjury omdat ik veel van films hou.
Ik vind het wel spannend en leuk om jurylid te zijn omdat het wel tof is mijn eigen mening te geven.
En hopen dat de beste mogen winnen!

Basil Claeys

1998 – Borgerhout
Ik ben Basil Claeys. Ik ben tien jaar, woon in Antwerpen Borgerhout en wil graag meedoen aan de jury omdat ik een filmfan ben.
Als je naar films kijkt, dan kun je meestal meeleven met andere karakters in die film, ook als die karakters geen mensen zijn.
Bij goede films vergeet je dat het verhaal verzonnen is, dat er soms special effects in zitten, dat wat je ziet eigenlijk niet echt gebeurt. Als het vals lijkt, dan is het meestal ook geen goede film.

Lina Van Hulle

1998 - Antwerpen
Hallo ik ben Lina Van Hulle, ik ben 10 jaar oud, ik speel piano en badminton, ik ga naar de scouts en ik woon in Antwerpen. Ik ben blij dat ik kinderjurylid mag zijn omdat ik graag films beoordeel en uiteraard ook graag bekijk. Ik kom al 2 jaar naar het jeugdfilmfestival en, ik vind het daar altijd tof !! Zo, nu weten jullie wat ik van het jeugdfilmfestival vind. Daaaaaaaaaaaag!!!!!!!!!!!!

Zindzi Owusu

1997 - Antwerpen
Ik ben zindzi en ik ben 11 jaar. Ik speel viool en ik volg jazzdans. Ik hou van manga (japanse stripverhalen), gamen op de Wii en de DS. Maar nu ben ik vooral bezig met het jeugdfilmfestival. Sinds de 2e kleuterklas kom ik elk jaar kijken, want hier zie ik leuke films, die ik nooit in de bioscoop zie. Ik vind het supertof om in de kinderjury te zitten en mijn mening te geven over de films die vertoond zullen worden.
Ik hoop dat jullie net zo zullen genieten als ik !

Viktor Verheyen

1996 - Antwerpen
Hallo mijn naam is Viktor .
Ik ben 12 jaar en zit in de 6de klas .
Ik wou graag in de kinderjury zitten omdat ik wel een eigen mening over films heb.
En ik wou graag een droom waarmaken: ik droomde dat ik in een echte jury zat.
Hopelijk maak ik de juiste keuze voor jullie.
Tot dan Viktor.

Claudine Boeckx

Kinderjurybegeleidster - 1963 – Sint-Job-in-t-Goor
Ik ben Claudine Boeckx en 45 jaar. Ik geef PAV aan de 6 verschillende beroepsrichtingen in KA Schoten in het vierde jaar.
Tijdens de krokusvakantie vind ik het zeer leuk om de kinderjury te begeleiden tijdens hun zeer zware en serieuze taak om de beste langspeelfilm en de beste kortfilm te kiezen uit 10 langspeelfilms en 10 kortfilms. Ik vind de films ongelooflijk mooi, maar wat nog mooier is, zijn de reacties van de kinderen. Zij moeten elke film beoordelen. De argumenten die zij aanbrengen zijn ronduit verfrissend voor een oude geest als de mijne. Daarom zie ik er elk jaar naar uit om terug ondergedompeld te worden in een zee van enthousiasme en jeugdig temperament.

Kinderjury Brugge

Charlotte Monbailleu

1999 - Assebroek
Mijn hobby’s zijn muziek, dansen, naar films kijken en heel veel lezen. Ik ben een grote fan van Roald Dahl. In de vakanties doe ik graag mee met het museumhotel en ook ons VKSJ kamp wil ik zeker niet missen. Ik kijk uit naar het filmfestival. We gaan heel veel films zien en beoordelen. Dat lijkt me spannend en ook een heel speciale ervaring om een hele week lang in de bioscoop te zitten!

Elias Twoney

1999 - Brugge
Ik ben Elias en zit in het vierde leerjaar van het Sint-Lodewijkscollege in Brugge.
Mijn hobby's zijn lezen, muziekles, ik speel gitaar, en elke zaterdag ga ik naar de scouts.
Ik ben heel blij dat ik in de jury mag zitten omdat ik graag praat over boeken die ik heb gelezen, dus ook over films. Ik hoop vele mooie films te zien en plezier te maken.

Pieterjan Verplancke

1999 - Brugge
Mijn hobby’s zijn voetballen, tennis en sinds kort doe ik aan muurklimmen. Ik doe dus héél graag aan sport. En natuurlijk is ook film kijken één van mijn hobby’s. Het lijkt me fantastisch om als jurylid een hele week op een andere manier naar films te kijken. Misschien maak ik ook wel nieuwe vrienden? Ik hoop vooral dat het een toffe boel wordt!

Ruth De Backer

1997 - Brugge
Mijn hobby’s zijn ballet, tennis, harp spelen en naar de scouts gaan. Ik houd ook van handwerk zoals kantklossen, breien, naaien én lezen. Ik zie het goed zitten om in de jury te zitten omdat ik graag films zie, beoordeel en bespreek. Ik hoop dat we goed kunnen samenwerken en dat iedereen zijn mening kwijt kan. Hopelijk wordt het dan voor iedereen een aangename week.

Daan Defebere

1997 - Brugge
Ik heb allerlei hobby’s: ik ben lid van een zwemclub en neem vaak deel aan wedstrijden. Daarnaast speel ik een niet zo makkelijk muziekinstrument, klavecimbel. Ik ben ook lid van de KSA, supertof! Ik vind het een grote verantwoordelijkheid dat ik samen met andere kinderen mijn mening mag geven over de films. Films trekken me aan als een magneet. Ik zal nog nooit zoveel films in één week gezien hebben en hoop dat ik er fijne herinneringen aan overhoud!

Dorien Bastiaensen

kinderjurybegeleidster - 1978 - Brugge
Ik ben 30 jaar en werk als GON begeleider in het onderwijs.
Ik ben zelf een muziek-, film- en theaterliefhebber en als de sfeer het toelaat zet ik graag enkele pasjes op de dansvloer. Tijdens de krokusvakantie heb ik de eer om de kinderjury te begeleiden. Met hun tonnen enthousiasme en hun bruisende energie brengen ze een vrolijke sfeer op het festival. Omdat we ook dit jaar een ijzersterke jury hebben trappel ik van ongeduld om hun ongezouten mening over de competitiefilms te horen.