Awards

Professionele jury:
• Beste langspeelfilm (distributie prijs): Max Pinlig (Max Embarrassing) van Lotte Svendsen (Denemarken, 2008)
• Beste kortfilm (geldprijs van de Provincie West-Vlaanderen): De uren (Timmarna / The Hours) van Johan Hagelbäck (Zweden, 2008)

Kinderjury Antwerpen:
• Beste langspeelfilm: De krokodillenbende (Vorstadtkrokodile / The Crocodiles) van Christian Ditter (Duitsland, 2009)
• Beste kortfilm: De wasmachine (Die Neue Washmashine / The New Washing Machine) van Winfried Bellman (Duitsland, 2008)

Kinderjury Brugge:
• Beste langspeelfilm: Book of Masters (Kniga Masterov / Book of Masters) van Vadim Sokolovsky (Rusland, 2009)
• Beste kortfilm: Anna Lovenstein (Anna Lovenstein) van Pauline Bureau (Frankrijk, 2009)

Het publiek in Antwerpen en Brugge koos De krokodillenbende van Christian Ditter (Duitsland, 2009) als beste langspeelfilm in competitie.

Trofeeën

Kijken door de ogen van personages. Ieder personage heeft een ander oogpunt, een andere omgeving, een andere sfeer.
Kijken in de ogen van personages. Een ander beeld als het licht is een ander gevoel bij het donker. Ieder zijn verhaal en zijn vrijheid. Alles kan.
Jeugd heeft de gave om oneindig ver te kijken zonder beperkingen, belemmering of vooroordeel. Eeuwige jeugd is mogelijk want elk verhaal kan tijd en brein foppen, wat is realiteit? Verhalen zijn levensnoodzakelijk.

Sas Van Wesemael (BE)

Films

Jury

Professionele jury

Kevin Bellemans

1980
Kevin studeerde aan St-Lucas en volgde een driejarige privé acteeropleiding. Kevin is een acteur die momenteel bij het jeugdige publiek vooral bekend is als De Pretman op Ketnet. De Pretman is elke dag te zien in een filmpje waarin deze vaste held een ludieke oplossing geeft voor een probleem waar een kind last van heeft.

Hij is daarnaast actief in theater, film en reclame. Zo speelde hij verschillende hoofdrollen in theaterstukken voor kinderen (bv. Stip van 4Hoog). Daarnaast speelde hij verschillende (gast)rollen op televisie waaronder en daarmee BASTA, Mega Mindy, Vermist en de Rodenburgs.

Giedrė Beinoriūtė

1976
Giedrė is geboren in Vilnius (Litouwen) en behaalde een masterdiploma aan de Litouwse Academie voor Muziek en Theater waar ze zich specialiseerde in televisieregie. Sinds 1997 heeft ze zes fictiefilms en korte documentaires geschreven en geregisseerd en heeft ze gewerkt als assistente van gerenommeerde Litouwse filmregisseurs. Sinds 2007 doceert ze scenarioschrijven aan de Litouwse Academie voor Muziek en Theater.

In 2005 was Giedrė Beinoriūtė’s film Egzistencija (Het bestaan) genomineerd voor de Les Lutins-prijs (Parijs, Frankrijk) voor beste Europese kortfilm. Datzelfde jaar won ze een prijs voor de film Vulkanovka (Na de Grand Cinéma), uitgereikt door de Litouwse Filmmakersvereniging. In 2002 overhandigde het Litouwse ministerie van Cultuur haar de prijs voor beste professioneel debuut in de kunsten. Haar nieuwste documentaire Gyveno senelis ir bobutė (Opa en oma) heeft prijzen gewonnen op filmfestivals in Oekraïne, Wit-Rusland, Canada en Litouwen en werd door de Litouwse Filmmakersvereniging bekroond met de prijs voor beste Litouwse kortfilm van 2007.

Giedrė is ook de regisseuse van Het balkon. Deze film wordt dit jaar vertoond in het slalomprogramma.

Michiel Brongers

1974
Michiel is freelance documentairemaker en woont in Amsterdam (Nederland). Hij studeerde Audiovisuele Productie aan de Hogeschool Limburg en Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2000 assisteerde Michiel Brongers bij vele jeugdfilms en - televisieprogramma's. Zo werkte hij voor het gerenommeerde productiehuis Bos Bros Filmproductions (o.a. Minoes), enkele jaren bij Villa Achterwerk (VPRO jeugdtelevisie) en als producent voor het Cinekid Film - Televisie - en Nieuwe Mediafestival.

Sinds 2007 richt hij zich voornamelijk op het ontwikkelen en regisseren van documentaires, waaronder de jeugddocumentaires DJ Bram (EBU/AVRO 2008) en Morgen ben ik groot (VPRO, 2009). Naast jeugdfilms maakt Michiel Brongers ook films voor volwassenen. Zijn werk is te zien op verschillende internationale festivals.

Willem Thijssen

1947
In september 1969 begint hij zijn filmstudie aan de Nederlandse Film Akademie in Amsterdam. Uit die tijd dateert ook zijn bijnaam ‘Willum Fillum’. Naast zijn studie begint hij (naar Vlaams voorbeeld) een distributiebedrijf voor “minder commerciële” films, Fugitive Cinema Holland, en is hij actief als producent van kleinere producties.

Vanaf 1976 is Willem vooral als producent actief in allerlei genres. Daarnaast maakt hij ook langere en kortere eigen films, documentaires en speelfilms. Nu is hij voor het Nederlandse Filmfonds aan het werk als intendant lange animatie en daarvoor was hij er al vele jaren actief als projectadviseur. In diezelfde rol werkte hij voor het Vlaamse Audiovisueel Fonds en is hij jurylid voor de schrijfafdeling van de Brusselse filmschool RITS. Van 2002 tot 2005 maakte hij deel uit van de afdeling Film van de Raad voor Cultuur in Nederland.

Hij is tot slot de enige ‘Vlaming’ met twéé Oscars op zijn schoorsteenmantel. Hij produceerde zowel de tekenfilms Een Griekse Tragedie van Nicole van Goethem (Oscar Animatiefilm 1986) als Father and Daughter van Michael Dudok de Wit (Oscar Animatiefilm 2000).

Nancy Denney-Phelps

1943
Nancy Denney-Phelps is een journaliste die schrijft over Europese animatiefilms en animatiefilmfestivals. Ze is tevens werkzaam als producente van filmmuziek voor animatiefilms. Samen met haar echtgenoot, componist en muzikant Nik Phelps, heeft ze het Sprocket Ensemble opgericht dat zich toelegt op liveconcerten waarbij originele muziek wordt gecombineerd met vertoningen van hedendaagse animatiefilms van over de hele wereld.
Nancy’s artikels verschenen in publicaties als CARTOON en ANIMATOON alsook op haar blog voor AWN (Animation World Network). Ze werkt tevens als correspondente voor ASIFA/San Francisco en is lid van de raad van bestuur van ASIFA.

Nancy was jurylid op talrijke internationale animatiefilmfestivals en doceerde time management aan animatoren aan de Lucerne University of Applied Sciences and Arts, School of Art and Design. Door haar enorme interesse in de geschiedenis van de animatiefilm startte ze wereldwijd op veel animatiefilmfestivals en conferenties met de voorstelling van programma’s over de geschiedenis van de animatiefilm, geschetst aan de hand van muziek.

Kinderjury Antwerpen

Emma Hessels

2000 - Borgerhout
Zeer graag wil ik in de kinderjury zitten omdat ik zo gepassioneerd ben door film. Ik heb al vijf Jeugdfilmfestivals meegemaakt. Ook heb ik alle animatiefilms van Raoul Servais gezien en heb hem zelf ontmoet. Op school heb ik een project georganiseerd over film en in een workshop zelf een kortfilm gemaakt.
Het doet me heel veel plezier jurylid te mogen zijn.

Aaron Sabbe

1999 - Merksem
Ik ben Aaron Sabbe en ik ben 10 jaar. Al twee jaar doe ik mee met de kinderboekenjury en weet ondertussen veel over beoordelen. Ik ben blij mee te kunnen doen aan het festival omdat ik een goed jurylid ben. Harry Potter en de halbloedprins is mijn lievelings Europese film.
Tot in de krokusvakantie!

Arun Vanderhaeghen

1999 - Berchem
Ik hou heel veel van film kijken want dan kan ik me laten wegzakken van de spanning of romantiek. Als ik uit de cinema kom, blijf ik er de hele dag over vertellen. Het Jeugdfilmfestival wil ik voor geen goud missen omdat het zo tof is. Ieder jaar zou iedereen een pluim moeten krijgen. Als ik een lievelingsfilm zou moeten kiezen, vind ik Paniek in het dorp echt wel de top.

Eline Van Gysel

1998 - Kieldrecht
Ik ben Eline Van Gysel uit Kieldrecht , zit in het zesde leerjaar en ben 11 jaar. Ik kijk heel graag naar films. Dan kan ik over de films vertellen en discussiëren en dan tot een besluit komen. Ik kijk naar het festival uit want dan kan ik op korte tijd heel veel leuke films zien.
Ik ga nu stoppen want zoals je kan zien praat ik veel en graag en in de film moet je stil zijn (hihi).

Alice Elliott

1998 - Deurne
Ik ben Alice en ik ben 11 jaar. Ik ben een grote filmfan en al vaak naar het Jeugdfilmfestival geweest. Meestal vond ik het erg goede films. Ik hou van griezelige, grappige en mooie films. Mijn lievelingsfilm is Inkheart, die heb ik vorig jaar gezien als openingsfilm van het festival. Ik hoop nog steeds op een vervolg, het was heel goed verfilmd.

Tobias Cornille

1998 - Werchter
Ik ben Tobias Cornille en ik ben elf jaar oud. Ik hou heel veel van films. Ik kijk niet alleen films maar ik maak er ook samen met m'n zussen of klasgenoten. Ik monteer die dan ook zelf. Het lijkt me een leuke ervaring om eens een jurylid te zijn. Ik weet welke films ik goed vind en welke niet. Wat films betreft kan ik goed kiezen.

Pieter-Jan Bode

1998 - Antwerpen
Films interesseren mij, je leert er veel talen. Ik vind het leuk om te zien hoe ze acteren, omdat het soms zo echt lijkt maar toch niet is. Ik vind het belangrijk dat er goede films zijn. Het lijkt mij leuk om te kunnen bepalen welke film de beste film is. Ik geef veel kritiek, in het algemeen vind ik de leukste films, grappige films.

Hannelore Standaert

1997 - Antwerpen
Ik wil mega graag in de kinderjury zitten omdat ik heel graag films kijk. Ik ben altijd graag naar het Jeugdfilmfestival geweest, al van 2005! Toen was ik acht jaar en mijn mama had voor een verrassing gezorgd: we zijn met ons tweetjes naar Pluk van de Petteflet gaan kijken. Dat was mijn eerste filmervaring. Daarna is het een leuke gewoonte geworden om tijdens de krokusvakantie naar het festival te gaan.

Claudine Boeckx

1963 – Sint-Job-in-t-Goor
Hallo! Ik ben Claudine Boeckx, leraar PAV in KA Schoten. Elk jaar weer vind ik het fantastisch om tijdens het filmfestival me onder te dompelen in het enthousiasme van de jeugd. De films zijn niet alledaags, de juryleden een pak jonger dan mijn leerlingen, maar o zo veel kritischer (ha ha). Deze verslavende mix zorgt er dan ook voor dat ik elk jaar weer sta te popelen om me voor een hele week in de filmzaal te nestelen.

Kinderjury Brugge

Myrthe Leliaert

2000 - Oostkamp
Mijn lievelings film is Oorlogswinter omdat het megaspannend is, het verhaal is onvoorspelbaar tot het einde. Ik kijk graag naar spannende films, maar ook naar grappige en soms ook naar romantische films. Het personage moet het juiste karakter en met de juiste stem zijn rol kunnen spelen.
Vorig jaar ben ik naar verschillende films van het Jeugdfilmfestival in Brugge geweest, ik vond het zalig! Ik zat een paar keer achter de juryleden en wou dit eigenlijk ook wel doen. Daarom wil ik nu mijn kans grijpen met beide handen.

Lotte De Bruyne

2000 - Brugge
Ik ga elk jaar wel eens naar een film kijken tijdens het Jeugdfilmfestival. Tijdens het Jeugdfilmfestival spelen ze sowieso leuke films en daarom heb ik soms moeite met te kiezen welke film ik zou bekijken. Ik zou graag eens alle films willen bekijken zonder een te moeten kiezen. Ik hou van films met actie, roman, vriendschap, humor,… Ik heb zelf ook heel wat lievelingsfilms: Pom le poulain, Maharal, Narnia. Ps: ik wil later filmregisseur worden!

Lieze Willaert

2000 - Brugge
Ik zou graag in de kinderjury zitten omdat ik het leuk vind om over dingen te oordelen en samen met andere kinderen te bespreken. Ik ben al een paar jaar na elkaar naar het Jeugdfilmfestival geweest en deed er ook al mee aan de workshops. Ik vind het meestal mooie films die we te zien kregen. Natuurlijk is de ene film nog mooier dan de andere. Op dit moment is mijn lievelingsfilm de scheepsjongen van bonte koe omdat het een spannende en avonturenfilm is. Het is ook een film met gevoelens.

Flo Gallé

1999 - Loppem
Ik zou graag in de jury zitten omdat ik heel veel van films hou en dat dit toch een speciale ervaring moet zijn.
En wat ik super vind is om heel veel films te kunnen gaan bekijken.
Ik ben vorig jaar enkele films gaan bekijken tijdens de week van het Jeugdfilmfestival te Brugge.
Van het Huis Anubis ben ik toch een hele grote fan omdat het spannende films zijn.

Sim Degrande

1999
ik wil graag in de jury zitten omdat ik graag films zie en omdat het me erg leuk lijkt en omdat ik al 4 keer naar het Jeugdfilmfestival ben geweest.
Ik vond Inkheart de mooiste film omdat ik vond dat er zeer veel fantasie in de film zat en het goed was geacteerd en de speciale effecten waren zeer goed en ik
ik vond ook bv. Karla’s wereld nog mooi.

Saarjan Defebere

1999 - Koolkerke
Ik houd erg veel van film. Daarom zou ik heel erg graag bij de kinderjury zijn voor het Jeugdfilmfestival. In 2008 en 2009 kwam ik al eens kijken naar een paar films tijdens het festival, maar toen was ik zelf nog te klein om mee te doen. Ik ben nogal een babbelkont dus geef ik ook graag mijn mening over wat ik in een film heb gezien.
Ik houd vooral van films met actie en met paarden. Ik ben benieuwd of de andere kandidaten ook zo staan te trappelen als ik om te mogen meedoen. Ik ben er alvast klaar voor.

Simon Loose

1998 - Torhout
Ik wil graag in de jury zitten omdat ik een filmliefhebber ben.
Ik zou dan ook heel graag de films beoordelen.
De beste Europese kinderfilm vind ik Blinker en de Blixvaten.
Het is een grappige film met actie in. En die combinatie bevalt mij wel.

Chelsea De Meyere

1998 - Assebroek
Ik wil meedoen omdat ik graag een jury ben en rechtvaardig ben.
Mijn lievelingsfilm is Annie en Matilda.

Silla Callewaert

Mijn naam is Silla en ik doe de begeleiding van de kinderjury in Brugge.
Ik ben van opleiding leerkracht lager onderwijs, maar via mijn opleiding Sport- en Cultuurmanagement ben ik nu ook in de wondere wereld van het Jeugdfilmfestival terechtgekomen. Geef toe, een mooiere combinatie is moeilijk te vinden: ik kan mij een volledige week bezighouden met 9 tot 12-jarigen en ondertussen meedraaien op het festival.
Eigenlijk is dit ook wat ik in mijn vrije tijd doe: kinderen entertainen, bezig zijn met jeugdwerk én oog hebben voor kinder- en jeugdliteratuur en –film.
Ik moet je dus niet zeggen dat ik ongelooflijk naar deze festivalweek uitkijk!

Media

Trailer