Awards

Professionele jury:
• Beste langspeelfilm (distributieprijs): Superechte Liefde (Jørgen + Anne = Sant / Totally True Love) van Anne Sewitsky (Noorwegen, 2011)
• Beste kortfilm (geldprijs van de Provincie West-Vlaanderen): Cul de Bouteille (Specky Four-Eyes) van Jean Claude Rozec (Frankrijk, 2010)

Kinderjury Antwerpen:
• Beste langspeelfilm: Superechte Liefde (Jørgen + Anne = Sant / Totally True Love) van Anne Sewitsky (Noorwegen, 2011)
• Beste kortfilm: Flamingo Pride van Tomer Eshed (Duitsland, 2011)

Kinderjury Brugge:
• Beste langspeelfilm: Will van Ellen Perry (Turkije / Verenigd Koninkrijk, 2011)
• Beste kortfilm: Flamingo Pride van Tomer Eshed (Duitsland, 2011)

Bedfilmpretjury:
• Beste kortfilm : Cul de Bouteille (Specky Four-Eyes) van Jean Claude Rozec (Frankrijk, 2010)

Publieksprijs:
• Antwerpen: Superechte Liefde (Jørgen + Anne = Sant / Totally True Love) van Anne Sewitsky (Noorwegen, 2011)
• Brugge: The Runway van Ian Power (Ierland / Luxemburg, 2010)

Trofeeën

Een trofee die Jeff de filmmicroob letterlijk onder de loep neemt en hem uitvergroot tot de superster van het Jeugdfilmfestival! Ontworpen door Tom De Vrieze van Tovdesign, een Belgische ontwerper die 3D-ontwerpen omtovert naar echte, tastbare spullen.
De JEFF award werd grotendeels vervaardigd d.m.v. 3D-printing. Een proces waarbij een speciale printvloeistof uithardt wanneer er een laserstraal over beweegt.

Films

LaboJEFF

Het audiovisuele laboratorium van Jeff de Filmmicroob. Een gratis medialab waar je kan experimenteren en spelen met verschillende audiovisuele installaties.

Jury

Professionele jury

Bernard Gerrit (Burny) Bos

1944 – Nederland

Burny Bos is een Nederlandse producent, scenarist en schrijver van kinderboeken, die ook aan veel kinderprogramma’s op radio en televisie meewerkte. Tot 1974 was hij o.a. schoolmeester en leraar tekenen, waarna hij aan de slag ging bij de AVRO-radio. Later was hij bij de VPRO verantwoordelijk voor de geboorte van Theo & Thea. Zijn kleuter- en kinderprogramma’s vielen er op door humor, betrokkenheid en het ontbreken van moralisme. De laatste jaren heeft Burny zich toegelegd op het produceren van films. Met zijn bedrijf BosBros bewerkte hij een aantal boeken van Annie M.G. Schmidt tot familiefilms en televisieseries. In de loop van zijn carrière ontving hij prijzen en eervolle vermeldingen voor verschillende van zijn radioprogramma’s, televisieprogramma’s _ en films _(Abeltje en Minoes). Burny maakt zich zorgen over de toekomst van de jeugdfilm in Nederland. Kwaliteitsfilms zijn steeds moeilijker te maken. Volgens hem lijdt het kindergenre op televisie en in de bioscoop onder “verplopping”. Met zijn bedrijf kiest hij liever voor een leuker leven dan voor groter, duurder en drukker.

Marta Raventós

1979 – Spanje

Marta studeerde Kunstgeschiedenis en specialiseerde zich in museologie (in Frankrijk) en in cultureel management met een postgraduaat. Doorheen haar carrière werkte ze al voor zeer diverse projecten, van privé bedrijven tot openbare musea zoals het MACBA in Barcelona, tot culturele non-profit verenigingen.
Tussen 2005 en 2007 combineerde ze haar werk voor Mondigromax, een management en productiebedrijf voor hedendaagse dans en opera, met de coördinatie van het Festival d’Opera de Butxaca i Noves Creacions. Sinds 2007 organiseert ze bij Modiband El Meu Primer Festival (kinderfilmfestival) en Cinema al Aire Lliure (openluchtfilm). Ze programmeert en coördineert ook de screenings van verschillende bioscoop projecten voor de La Caixa stichting.
In 2008 werkte Marta eveneens voor het magazine voor podiumkunsten Artributos. In mei 2008 werd ze manager van FAGA (forum van verenigingen van audiovisuele scriptwriters) en sinds 2011 is ze bestuurslid van de Federation of Scriptwriters in Europe.

Yves Ringer

1966 – België

Yves Ringer was altijd al verslingerd aan alle mogelijke vormen van schrijven.
Als journalist werden zijn teksten gepubliceerd in meerdere Brusselse gidsen en Franstalige kranten. Ook zijn humoristische tekeningen kwamen uitgebreid aan bod in de nationale pers en met zijn poëtische teksten won hij de Olivier Strelli-prijs en Un Voyage en Français van het Maison de la Francité.
Als platenproducent bracht hij Non, non, rien n’a changé, Draguez-Moi en Changer le Monde uit, van de groep FLINT.
Yves is ook de scenarist en producent van Ring Prod, het bedrijf dat hij samen met zijn broer Olivier oprichtte. In 2006 brachten ze o.a. Pom Le Poulain uit. Deze film, waarvoor Yves het scenario schreef, kaapte op het Jeugdfilmfestival van 2007 de publieksprijs weg. Onze slotfilm voor dit jaar, Een weekje weg (originele titel: A Pas de Loup), is eveneens een productie van Ring Prod en ook deze keer was Yves Ringer de scenarist van dienst. De film won al heel wat prijzen op tal van internationale filmfestivals.

Tine Van Dycke

1979 – België

Tine werkt een opleiding Sociaal Cultureel Werk af en rolt de cinemasector in als vrijwilliger bij cinema Lumière en filmfestival Cinema Novo in Brugge, gevestigd in cultuurhuis de Republiek. Sinds 2000 werkt ze er vast. In de daaropvolgende jaren doet ze dankzij verschillende jobs binnen dit huis heel wat ervaring op. Kinder- en jeugdfilm vormen daarin de rode draad. Ze werkt korte tijd als projectionist en medewerker voor cinema Lumière. Ondertussen volgde ze tot 2010 ook de organisatie van het Brugse luik van het Europees Jeugdfilmfestival op en nam er de programmering voor haar rekening. Daarnaast werkte ze de afgelopen 11 jaar aan de uitbouw van het vertoningscircuit “Lessen in het donker”. Deze organisatie verzorgt een filmaanbod voor scholen en is sinds jaren het aanspreekpunt voor filmeducatie in Vlaanderen. Als lid van de commissie audiovisuele kunsten volgt ze ook de ontwikkelingen binnen het audio visuele landschap op.

Kadir Balci

1970 – België

In zijn tweede kandidatuur oosterse filologie, besloot de Gentse Turk Kadir Balci zijn hart te volgen en sloeg hij de richting van de film in. Hij schreef zich in aan de Gentse Filmacademie, de KASK, en vier jaar later studeerde hij er af als meester in de Audiovisuele Kunsten (regie). De laatste twee jaren van zijn studies was hij ook gaststudent aan de Film Academy van Bournemouth in de UK, waar hij zijn eindwerk – een korte fictie film – draaide.
Vooraleer hij in de filmsector aan de slag ging, deed hij vijf jaar lang allerhande jobs als arbeider en bediende. Een periode die van hem een getrainde observator maakte, wat hem als schrijver en regisseur zeer goed van pas komt!
Hij regisseerde o.a. bedrijfsfilms (Virgin Express, Microsoft Belux), videoclips en een animatiefilm _ en filmde in opdracht van musea en theatergezelschappen. In 2008 co-regisseerde hij de Vlaamse televisieserie _180.
In september 2010 brak hij door met zijn langspeelfilmdebuut Turquaze, waarmee hij meteen het etiket opgeplakt kreeg van rolmodel voor jongeren van Turkse afkomst. Hij omschrijft zichzelf liever als “Een sympathieke koppige Turk met Vlaamse bescheidenheid.”

Kinderjury Antwerpen

Romy Philippe

2002 – Antwerpen

Ik lach veel tegen het leven want het leven is echt fijn.
De vorige jaren ging ik veel met mijn oma of papa naar Cinema Zuid maar was te klein voor de jury. Ik zit graag in de kinderjury omdat ik de films graag zie en dan mee mag kiezen voor de kinderfilm van het jaar. Wachten doe ik al 2 jaar, dus ik ben nu één en al glimlach omdat ik gekozen ben. Echt megablij! Ook al draag ik een bril, ik kijk veel tv. Ik ken veel van films en kan zeggen wat ik er leuk aan vind of wat niet. Ik vind films leuk door hun verhaal, het verhaal is altijd anders en ik leef er altijd in mee: een triestige film… ik begin bijna te huilen, een spannende… ik krijg geen lucht enzo. Ik ben al een paar keer naar Het Jeugdfilmfestival geweest en de films daar vind ik super tof! Mijn lievelingsfilm is De Krokodillenbende 2. Buitengewoon fantastisch! Hij was spannend, avontuurlijk, grappig, mooi en cool. Ik heb de 1 en de 2 al gezien en ik hoop dat er een derde komt en een vierde. Ik lieg niet, hij was mega!

Ugo de Vooght

2002 – Antwerpen

Ik ben helaas nog niet naar Het Jeugdfilmfestival geweest. Via mijn school zit ik in de KJV (kinder en jeugdboeken jury Vlaanderen) en daar moet ik elke maand een boek lezen en bespreken. Dit vind ik zeer leuk en mijn juf zegt dat ik daar heel goed in ben. Ik kijk ook heel graag naar films (helaas ken ik nog niet zoveel Europese films, want in de cinema enzo zijn het vaak Amerikaanse films). De film L’enfant et le renard (van Luc Jacquet) vind ik een zeer mooie, wel een beetje een droevige, Europese film. Het verhaal van het meisje in de natuur spreekt mij aan, vooral omdat het in de bergen plaatsvindt. Als ik tijdens de krokusvakantie thuis zit, weet ik zeker al dat mijn mama gaat zagen dat ik teveel naar televisie zit te kijken. Thuis spreek ik Frans dus ik ben volledig tweetalig.

Merel Theuns

2002 – Ekeren

Een film met veel spanning en humor is voor mij de ideale mix. Mijn Europese topfavoriet is Polleke. Ik vind dat de acteurs goed gespeeld hebben en het is heel realistisch weergegeven. De plaatsen waar ze de film draaiden lijken net of het daar echt gebeurd is. Ik ben blij dat ik nu oud genoeg ben om kinderjurylid te zijn voor het Jeugdfilmfestival. Ik ben zeer geïnteresseerd in films. Mijn grootste droom is om ooit zelf in een hele beroemde film te spelen. Daarom is het voor mij superinteressant om andere films kritisch te beoordelen, dan weet ik waar ik later op moet letten. Voor de rest lijkt het me gewoon heel gezellig om samen met andere kinderen keigoede films te bekijken en daarna te overleggen en te discussiëren wat we het beste vinden. Ik sta dus letterlijk te springen om jurylid te worden voor het Jeugdfilmfestival!

Pjotr Durlet

2001 – Antwerpen

Ik vind het heel fijn om jurylid te zijn want het lijkt me leuk om te spreken over films en om de beste films uit te kiezen. Op school heb ik dat al één dag had gedaan (voor carnaval) en dat was heel prettig. En nu wil ik het nog eens doen. Ik ben al vaak naar Het Jeugdfilmfestival geweest, maar ik ben nog nooit jurylid geweest! Mijn lievelingsfilm is De krokodillenbende, en die film was gewonnen vorig jaar. Het was een spannende film omdat een bende kinderen een groep criminelen opspeurden. Zelf speel ik toneel in De Stal. Vorig jaar maakten we een stuk over kinderen in oorlogstijd en dat speelden we dan in Het Paleis voor een echt publiek. Dit jaar ben ik opnieuw geselecteerd en gaan we terug oefenen voor een nieuw stuk. Ik vind het interessant om te kijken hoe de acteurs toneel spelen in de film.

Mina Nawabi

2001 – Antwerpen

Mijn favoriete bezigheid is o.a. film kijken. Alhoewel ik nog jong, ben heb ik al naar honderden films gekeken. Vorig jaar wilde ik graag jurylid zijn maar jammer genoeg was ik er net niet bij. Het liefst kijk ik naar de mooiste sprookjes van Grimm en andere fantasie verhalen. De films, gebaseerd op de verhalen van Grimm zoals Repelsteeltje, Rapunzel, De Bremer Stadsmuzikanten enz. vind ik het leukst want de verhalen zijn fantasierijk, de beelden mooi en kleurrijk en de muziek is super. Daarmee wil ik zeggen dat muziek de films nog spannender maakt. Ik heb veel interesse in muziek en volg al twee jaar gitaarles. Zelf heb ik ook al een paar verhalen/sprookjes aan mijn mama en vrienden verteld, die ik zelf heb gefantaseerd. Ze vonden ze heel goed. Ik wil later acteren studeren om actrice te worden. Vandaar mijn interesse om jurylid te zijn.

Pippa Maertens

2001 – Gent

Ik heb mij ingeschreven voor de kinderjury omdat het een enorme ervaring zou zijn, zeker omdat ik later iets met film wil doen. Niet speciaal als actrice maar meer iets achter de schermen. Films kijken is mijn allergrootste passie. Ik lees graag filmrecensies op het internet en in kranten. Ik vind lid zijn van de kinderjury fijn omdat het echt een hele leuke bezigheid is, en je leert nog eens iemand kennen. Jammer genoeg ben ik nog niet naar Het Jeugdfilmfestival geweest. Mijn Europese lievelingsfilm is Iep, omdat het een heel leuk verhaal is, en het boek is ook leuk. Ik denk dat ik een goed jurylid ben omdat ik snel mijn mening geef en ik ben over de meeste dingen eerlijk (Maareuh…. een leugentje om bestwil kan geen kwaad, toch!?).

Dries Degrande

1999 – Puurs

Ik ken veel van films want ik kijk er veel naar en mijn hobby is films maken. Maar ik maak niet alleen films, ik sta ook soms ook vóór de camera. Als kinderacteur heb al in veel films meegespeeld en heb ik vooral veel dingen voor tv gedaan. Ja, ja ik film en monteer en acteer! Ik weet echt meteen of een film goed is of niet en ben dus een echte filmkenner. Ik deed auditie voor de kinderjury omdat mij dat er super tof uitzag. Films kijken,bespreken … Dat is echt iets voor mij! Daarom ben ik blij dat ik in de kinderjury van het jeugdfilmfestival. Ik hoop dat we veel plezier gaan beleven in de kinderjury en dat de beste films mogen winnen.

Niek Lodewijckx

1987 – Ekeren

Hallo! Ik ben Niek en ik ben leraar secundair onderwijs van opleiding. Dit jaar studeer ik film en dus is Het Jeugdfilmfestival voor mij een ideale gelegenheid om wat ik op de universiteit geleerd heb in de praktijk te brengen. Ik zal dit jaar voor het eerst de kinderjury van Antwerpen begeleiden. Ik kijk er alvast erg naar uit om al die toffe kinderen met hun fantastische ideeën aan het werk te zien! Films zijn super en Het Jeugdfilmfestival is een uitstekende gelegenheid om je er één week lang in onder te dompelen. Top!

Kinderjury Brugge

Senne Suykerbuyk

2002 – Brugge

Ik ben Senne en ben 9 jaar. Ik kijk heel graag film. Het lijkt me ook heel erg leuk om een stem uit te brengen en ik vind het fijn om anderen te leren kennen. Ik durf mijn eigen mening te geven. Ik heb een goede smaak (hihi) en heb veel humor. Ik voel me vlug thuis in een nieuwe groep. Ik ben al een aantal keer naar Het Jeugdfilmfestival gekomen. Mijn lievelingsfilm is De krokodillenbende. Het is een spannende film met veel vriendschap. Ik zou het zelf nog leuk vinden om in de krokodillenbende te zitten. Mijn lievelingskleur is oranje dus ik zie het wel zitten om een weekje in deze kleur rond te lopen.

Nina Hessens

2001 – Brugge

Ik ben Nina. Ik ben 10 jaar en ik zit in het zesde leerjaar. Ik ben blij om in de kinderjury van Het Jeugdfilmfestival te zitten want films kijken is mijn grootste hobby. Elk jaar kom ik enkele films bekijken tijdens dit festival. Ik zou het dan ook heel leuk vinden om samen met andere kinderen een mening te mogen geven over zoveel films. Een film die ik heel graag zie is De zusjes Kriegel en de Harry Potter-serie.

Sarah-Lisa Van Hee

1999 – Brugge

Ik ben Sara-Lisa, ik ben 12 jaar en in de kinderjury zitten van het Jeugdfilmfestival is voor mij een uitdaging. Het Jeugdfilmfestival is speciaal omdat er films getoond worden die je bijna nergens anders kunt zien. En films bekijken op een groot scherm is toch veel leuker dan op dvd. Mijn lievelingsfilm is Knetter omdat het een bizar verhaal is en omdat er in de film dingen gebeuren waar je in het echt alleen maar van kan dromen. Ik vind dat een film een emotionele kant moet hebben en je moet raken. Ik hou ook wel van komedie want lachen is gezond.

Ellen Degryse

2002 – Sint-Andries

Mijn naam is Ellen Degryse en ik ben 9 jaar. Ik ben al elk jaar naar het Jeugdfilmfestival in Brugge gekomen omdat er zoveel soorten mooie films zijn. En er is ook altijd zoveel te doen naast de films. Ik kreeg als kleuter mijn eigen filmdiploma op het Jeugdfilmfestival. Een paar jaar geleden zag ik Sunshine Bary en de discowormen. Het is een fantasierijke, mooie en swingende film met veel muziek. Nadien zaten de liedjes de hele tijd in mijn hoofd. Ik maak zelf ook graag filmpjes op mijn fototoestel.

Lucas Van Loo

2002 – Brugge

Ik ben Lucas en ben 9 jaar. Ik kom al van sinds ik in de derde kleuterklas zat naar het festival. Ik doe ook aan judo en dictie. Ik zou graag toneel spelen later. Ik kijk heel graag naar films en vind punten geven heel leuk. De volgende films vind ik heel leuk: De krokdillenbende, Foeksia de miniheks, De indiaan,… Ik zie ook graag animatiefilms zoals Sunshine Barry en de discowormen en Van de kat geen kwaad.

Marie Esselen

2000 – Gent

Ik ben Marie Esselen en ben 11 jaar. Mijn lievelingsfilms zijn de films van Pietje Bell omdat dit grappige films zijn en ze me blij maken. Er zit ook veel actie in. Het is opgenomen in België en Nederland en het is leuk om bekende gebouwen op groot scherm te zien. Ik zou ook graag minder beschaamd worden door in de kinderjury te zitten.

Rhune Homme

2001 – Sint-Michiels

Ik ben Rhune en ben 10 jaar. Ik vind het heel leuk om in de kinderjury te zitten. Ik ben ook al een jonge journaliste geweest op het Jonge Snaken Festival.

Katelijne Gevaert

1992 – Assebroek

Ik ben Katelijne en begeleid ook dit jaar met heel veel plezier de kinderjury in Brugge!
Al jaren ben ik trouwe (super)fan van Het Jeugdfilmfestival… Eerst als aandachtige kijker, daarna als enthousiaste vrijwilliger en sinds en sinds 2011 begeleid ik de Kinderjury in Brugge. Als leerkracht lager onderwijs in spe was dat voor mij een ontzettend verrijkende ervaring
De fantastische films, de fijne reacties van de kinderen en de kritische kijk van de kinderjury zullen de krokusvakantie ‘toppie’ maken! Ik tel nu al af naar de mooiste, leukste, coolste, tofste, geniaalste… week van het jaar!

Media

Trailer