Awards

Professionele jury:

• Beste langspeelfilm : De knopenoorlog (War of the Buttons/ La nouvelle guerre des boutons) van Christophe Barratier (Frankrijk, België en Zwitserland, 2011)
• Beste kortfilm (geldprijs van de Provincie West-Vlaanderen) : Being Bradford Dillman van Emma Burch (Verenigd Koninkrijk, 2011). Eervolle vermelding voor Hinterland van Boris Kuijpers (België, 2011)

Kinderjury Antwerpen:

• Beste langspeelfilm : Milo van Berend en Roel Boorsma (Nederland, 2012)
• Beste kortfilm : Mina Moes van Mirjam De With (Nederland, 2011)

Kinderjury Brugge:

• Beste langspeelfilm : The Secret van Morten KØhlert (Denemarken, 2012)
• Beste kortfilm : Mina Moes van Mirjam De With (Nederland, 2011)

Bedfilmpretjury:

• Beste kortfilm : Mina Moes van Mirjam De With (Nederland, 2011)

Beste langspeelfilm in competitie volgens het publiek:

• Antwerpen : Milo van Berend en Roel Boorsma (Nederland, 2012)
• Brugge : Victor and the Secret of Crocodile Mansion van Cyrill Boss en Philipp Stennert (Duitsland, 2012)

Distributieprijs

In samenwerking met Jekino distributie reikt Het Jeugdfilmfestival een distributieprijs uit aan één van de winnende langspeelfilms in competitie. Deze prijs zorgt ervoor dat de betreffende film in de Vlaamse bioscoopzalen te zien zal zijn. In 2013 werd deze prijs uitgereikt aan Milo van Berend en Roel Boorsma (Nederland, 2012).

Provincie van West-Vlaanderen

Ter ondersteuning van een volgende filmproject overhandigt de professionele jury aan de regisseur van de beste kortfilm de geldprijs van de Provincie West-Vlaanderen (€1.250).

Eervolle vermeldingen

De favoriete langspeelfilms van het publiek in Antwerpen en Brugge en de favoriete kortfilm van de kinderen die deelnemen in het bedfilmpretproject krijgen eervolle vermeldingen in het palmares.

JEFFawards

Zes trofeeën, gemaakt door jonge Belgische kunstenaars, worden uitgereikt aan de winnende langspeel-en kortfilms gekozen door de professionele jury en de kinderjury’s uit beide steden.

In den beginne was er niets en niets was in het donker en stilte regeerde.
En plots is er licht. Beelden in alle vormen en kleuren verschijnen.
Vogels fluiten en een zoete nevel omringt ons.
Ver weg zien we een vreemde verschijning.
“IK BEN JEFF!” wordt er geroepen.

Dichterbij blijkt het een raar kereltje te zijn, niet groter dan een hand.
Hij lijkt een beetje op een vleermuis met teddybeer allures.
Zijn spitse oortjes draaien in alle richtingen en 2 twinkelende oogjes kijken ons aan.
“Ik ben Jeff.”zegt hij nogmaals “Ik ben een filmmicrobe.
Ik reis van de ene film naar de andere en besmet iedereen ermee.
Maar mijn garderobe is aan vernieuwing toe. Kunnen jullie wat voor me verzinnen.
Doe maar iets geks.”
We hebben deze vreemde snuiter gewikt en gewogen, minutieus gemeten en even aan geroken en we zijn aan de slag gegaan.
Alle mogelijke materialen, kleuren en vormen hebben we aan hem voorgesteld.
Na zwoegen en zweten stond Jeff 7x in het nieuw. Apetrots stond hij voor de spiegel.
“Geweldig. Nu kan ik weer de weide filmwereld in om iedereen te besmetten.
Bedankt en tot op het filmfestival.”
Een beetje huppelend, wiebelend en wat fladderend verdwijnt hij samen met het licht.
Toen was het even terug donker en donker was in het niets en de stilte regeerde.
EINDE

Besmette groeten van papa van Lotte, Johanna, Rita, Laura, Jessica, Lotte, Renske, Jacoba, Valentine, Han, Aagje,
Erine en Hilde, leerlingen en leerkracht van het 5de jaar artistieke opleiding Sint-Lucas KSO, Antwerpen

Films

Extra verjaardagsfeest

Een week vóór het festival organiseren we iets extra voor ons jubileum! Ter ere van ons 25ste verjaardag vertonen we in première de verfilming van één van de beroemdste kinderboeken van Jan Terlouw. We ontvangen je in stijl op HETPALEIS voor Koning van Katoren, een koninklijk bal en verjaardagstaart.

Opening en slot

Trek je meest fluo outfit aan en kom mee rewinden op ons ‘80s openingsfeest!

Zowel bij opening als slot wordt iedereen uitgenodigd op een echt filmfeest met paparazzi, muziek en bioreceptie!

Europese competitie

Kleuters

ExtraJEFF

Cut the Crap

Nooit eerder vertoonde films voor jongeren. De regisseur verrast ons met een kortfilm.

Workshops

Na de film zelf aan de slag gaan? Bij JEFF hebben we niet liever! Ontdek de magie van oude special effects, maak een animatiefilm, kruip zelf achter de camera of leer de kneepjes van het vak bij een echte acteurscoach. Tijdens Studio Creatie op vrijdag tonen we foto’s en filmpjes van de workshops en kan je lekker nagenieten van je creaties.

Een volledige dag workshop = boterhammen meebrengen

Workshops + film

Toonmomenten

LaboJEFF

Het audiovisuele laboratorium van Jeff de Filmmicroob. Een gratis medialab waar je kan experimenteren en spelen met verschillende audiovisuele installaties. Leuk voor of na de film! Doorlopend toegankelijk van 13u00 tot 18u00 in HETSTEEN of Cinema Liberty.

Jury

Kinderjury Antwerpen

Yenthe Geudens

2001 – Antwerpen

Ik ben al veel naar Het Jeugdfilmfestival geweest en dat vond ik altijd heel erg leuk. Mijn lievelingsfilm is Dreamer: mijn droompaard omdat ik veel van paarden en andere dieren hou zoals het meisje in de film. Het is ontroerend en tegelijk spannend. Bovendien vond ik de beelden tijdens de paardenrace heel mooi. Ik zit nu ook al een paar jaar in de kinderboekenjury waardoor ik goed kan uitleggen waarom ik iets goed vind en waarom niet. Het leukste aan Het Jeugdfilmfestival is dat het rekening houdt met kinderen en jongeren als ons. Ik hoop dat Het Jeugdfilmfestival nog vele jaren zal bestaan.

Ernest Lenaerts

2001 – Mortsel

Ik ben een wilde jongen die af en toe wel graag een goeie film ziet. Mijn favoriete films zijn Journey 2 en Harry Potter en de gevangene van Azkaban. Deze films zijn leuk omdat er veel actie in voorkomt. Na het einde gebruik ik graag mijn fantasie om een vervolg te verzinnen. Als ik dan naar het vervolg ga zien ben ik altijd nieuwsgierig of ik het juist had voorspeld. Zelf ga ik wel niet zoveel naar de cinema daarom is het super dat ik een hele week lang films kan kijken op Het Jeugdfilmfestival!

Marte Peeters

2001 – Antwerpen

Vorig jaar had ik me al eens ingeschreven voor de kinderjury maar toen was ik er helaas niet bij. Daarom ben ik ook superblij dat ik dit jaar eindelijk deel mag uitmaken van deze leuke jury! Ik ga al vanaf het derde kleuterklasje naar Het Jeugdfilmfestival dus ik ken het al heel goed. Mijn lievelingsfilm is de eerste film van De krokodillenbende, ik zou dan ook heel graag de tweede film willen zien. Het is een spannende film en het is tof dat de kinderen nog zo jong zijn en al een criminele bende opsporen.

Zaza van Genugten

2002 – Antwerpen

Ik hou ontzettend veel van films! Ik wou dus ook SUPERGRAAG in de kinderjury van Antwerpen zitten om de uitdaging aan te gaan en mee te beslissen wat de leukste film van het festival moet worden. Alle films die ik op het festival zie zijn fantastisch en leuk. Ik ben dan ook al vaak naar Het Jeugdfilmfestival geweest en dat vond ik altijd heel leuk. Mijn zus en ik hebben zelfs al eens enkele prijzen gewonnen! Mijn lievelingsfilm is Superechte Liefde. Het is een heel spannende en tegelijk ook romantische film. Ik vind het spannend en cool om in de kinderjury te zitten en nieuwe mensen te leren kennen.

Ulrike Hauters

2002 – Antwerpen

Ik ben superblij dat ik in de kinderjury van Het Jeugdfilmfestival zit. Ik kijk enorm graag naar films. Het is leuk om over een film te praten en te weten komen wat de anderen ervan vinden. Mijn lievelingsfilm is De Dolle Tweeling en Hugo. De Dolle Tweeling deel twee zou ik ook er graag zien, maar in België werd hij nog niet gespeeld. Alle twee zijn films met goede acteurs, een spannend verhaal en boeiende filmmuziek. Andere hobby’s van mij zijn lezen en korfbal spelen. Mijn oudste broer zat in 2008 in de jury en ik ga al vanaf mijn 5 jaar naar Het Jeugdfilmfestival.

Ivana Noa Batchvarov

2003 – Berchem

Ik hou van films en van de verschillende elementen die films hebben: de dans, de emoties, de kostuums en hoe dat alles een verhaal maakt. Het is ook interessant om eenzelfde verhaal op steeds andere manieren terug te zien. In 2012 ben ik ook al naar het jeugdfilmfestival geweest en toen heb ik aan veel workshops meegedaan. Die ervaring was uniek. Ik vind het geweldig dat er een filmfestival voor kinderen bestaat waar kinderen zelf de films kunnen beoordelen.

Asko Verbist

2004 – Antwerpen

Het is erg leuk dat ik in de kinderjury kan zitten. Ik verjaar in januari en ik was dus net oud genoeg om deel te nemen. Voor mijn verjaardagsfeestje ben ik eens met mijn vrienden komen kijken naar Sunshine Barry en de discowormen. Het is dan ook mijn lievelingsfilm van op Het Jeugdfilmfestival maar ik hou ook van spannende films zoals Indiana Jones en grappige films zoals Mr. Bean. Ik ben de kleinste thuis dus ik vind het heel leuk dat ik ook echt een beetje groot kan zijn. Ik kan goed luisteren naar andere kinderen en ik praat zelf ook graag. Ik vind het leuk om mijn mening te uiten en om films te zien en mee te beslissen welke film de beste is.

Jonas Schelfhout

1988 – Oppuurs

Hallo iedereen, mijn naam is Jonas Schelfhout en ik studeer Kunst- en cultuurbemiddeling. Wat eigenlijk een moeilijke samenstelling van woorden is om te zeggen dat ik gek ben van alles wat met kunst en cultuur te maken heeft. En natuurlijk is film één van mijn favorieten. Tijdens dit festival zal ik de kinderjury begeleiden en samen met hen verschillende films beoordelen. Ik kan niet wachten om met hen de vele films van Het Jeugdfilmfestival te gaan ontdekken. Het wordt sowieso een week om nooit te vergeten. Want wat is er nu leuker dan het volledig opgaan in een goede film?

Kinderjury Brugge

Jinte Van Wetter

2001 – Assebroek

Ik ben al veel naar het jeugdfilmfestival geweest en ik kijk er altijd naar uit. Zelf schrijf ik graag verhalen en bundel die als boeken. Eén van de leukste films die ik op Het Jeugdfilmfestival gezien heb was Tintelvlinders, over een meisje die kan vliegen. Ik hou veel van verhalen en vind het dan ook leuk als ze tot leven komen in een film. Ik hou ook veel van muziek. Ook de juiste muziek is altijd plezant in een film. Ik vind het tof om in de kinderjury te zitten omdat ik hou van films kijken want zelf heb ik ook veel fantasie. Ik vind het leuk om na een film er nog een beetje over na te denken of te praten, of om er iets over te schrijven.

Fien Depickere

2001 – Brugge

Ik vind het enorm leuk dat ik in de kinderjury zit omdat ik graag naar films kijk en ik geef graag mijn mening over dingen. Het is een leuke bezigheid voor in de vakantie. Ik ben al naar het Het Jeugdfilmfestival geweest. Ik heb veel films die ik graag zie maar ik keek veel naar de film Chicken Run. Wij hebben thuis kippen waar ik veel mee speelde. De kippen in de film zijn leuk gemaakt en ze doen me aan onze kippen denken. Niet lang geleden heb ik samen met mijn vrienden naar een film gekeken en daarna onze mening erover gegeven. Wij vonden dat heel tof!

Laura Achu

2001 – Brugge

Ik ga elke jaar naar een tweetal films kijken tijdens Het Jeugdfilmfestival. Ik hou van films kijken en zeggen wat ik ervan vond. Vorig jaar was mijn lievelingsfilm Blijf. Ik vond de film leuk, grappig en spannend. De zin die mij het meest trof was: “Ik durf, ik durf, wat jij niet durft”. Ik zag ook de film Superechte Liefde. Een film over een meisje dat verliefd wordt op een jongen. De film is goed bedacht. Je denkt dat het een rustige film is maar soms is hij toch een beetje eng. De beelden en muziek deden mij soms schrikken. Ik durf te babbelen en naar films kijken kan ik goed.

Linde Dekorte

2002 – Assebroek

Ik wou altijd eens alle films zien van Het Jeugdfilmfestival. Ik wil graag meehelpen kiezen welke film de beste is en een prijs mag winnen. Ik vind het ook leuk om met een groep kinderen een hele week samen films te bekijken, over films te praten, punten te geven aan films. Ik vind het altijd een toffe sfeer op het jeugdfilmfestival, ook de dingen die je ernaast kan doen, de snoepjes, de receptie en prijzen uitreiken op het einde. Ik kom dan ook al van mijn 3 jaar naar het festival en zie elk jaar ongeveer 4 films. Mijn lievelingsfilm is Nono, het zigzagkind. De film is spannend, humoristisch en goed geacteerd. Er is mooie muziek en het is een tof verhaal. Ik zie dat het een leuke sfeer is onder de juryleden en ik ben dus ook dolblij dat ik dit mag doen.

Marit Crul

2003 – Brugge

Ik ben al een paar keer naar het Jeugdfilmfestival geweest, en ik vond het iedere keer heel tof. Ik kijk heel graag naar films en ik praat er ook graag over met andere kinderen. Ik ben ook heel blij dat ik als lid van de kinderjury gekozen ben. Samen met mijn mama en mijn broer ben ik ook al naar de films gaan kijken op het strand van Zeebrugge. Eén van mijn lievelingsfilms is Foeksia de Miniheks. Ik heb ook veel moeten lachen met Sunshine Barry en de Discowormen. Ik kijk heel graag naar films en ik vind het wel leuk om te zeggen wat ik ervan vind. Het lijkt mij dan ook heel leuk om een hele vakantie lang, elke dag naar de cinema te mogen, en daar nieuwe kinderen te leren kennen.

Emmelina Issele

Ik ben al verschillende keren naar Het Jeugdfilmfestival geweest en het leek mij dan ook heel tof om eens in de kinderjury te zitten. Mijn lievelingsfilm is Prinses Lillifee en de kleine eenhoorn. Naast films kijken doe ik ook aan ballet, atletiek, zang, muziek en tekenacademie. Ik ben heel blij dat ik dit kan meemaken!

Katelijne Gevaert

1992 – Assebroek

Ik ben Katelijne en begeleid ook dit jaar met heel veel plezier de kinderjury in Brugge!
Al jaren ben ik trouwe (super)fan van het jeugdfilmfestival… Eerst als aandachtige kijker, daarna als enthousiaste vrijwilliger en sinds en sinds 2011 begeleid ik de Kinderjury in Brugge. Als leerkracht lager onderwijs in spe was dat voor mij een ontzettend verrijkende ervaring
De fantastische films, de fijne reacties van de kinderen en de kritische kijk van de kinderjury zullen de krokusvakantie ‘toppie’ maken! Ik tel nu al af naar de mooiste, leukste, coolste, tofste, geniaalste… week van het jaar!

Professionele Jury ECFA

Florine Wiebenga

1978 – Nederland

Florine was na haar studie Theater-, Film- en Televisiewetenschap in Utrecht en Stockholm (Zweden) onder meer werkzaam als redactieassistent bij de Nederlandse kinderserie Ernst, Bobbie en de rest en als productieassistent bij Metropolisfilm. Van 2002 tot 2010 werkte zij onder andere als expert film- en media-educatie bij het Nederlandse Instituut voor Filmeducatie. Tegelijkertijd volgde ze deeltijds een tweede studie Onderwijskunde in Utrecht en Amsterdam. Sinds 2005 was ze betrokken bij meerdere projecten van Mediawijzer.net en had in dit kader van 2010 tot 2011 de leiding over een groot onderzoek naar de meetbaarheid van mediawijsheid.
Sinds 2012 is Florine hoofd educatie bij EYE, het nationale filminstituut in Nederland. Zij is tevens bestuurslid van Stichting Mediawijsheidscholen en maakt deel uit van het scholennetwerk Film op school.

Füsun Eriksen

1967 – Denemarken

Füsun is sinds 2007 directeur van BUSTER, het Internationale Filmfestival voor Kinderen en Jongeren in Kopenhagen. Ze is in 1967 geboren in Istanboel en verhuisde in 1992 met haar echtgenoot (een Deense jazzmuzikant) naar Denemarken. Ze studeerde economie aan de Universiteit van Istanboel en volgde een opleiding tot theateracteur en- regisseur. Jarenlang werkte ze in de reclame- en filmwereld, onder meer voor Warner Bros. Ze was ook hoofd van de afdeling public relations, marketing en festivals bij Trust Film Sales/Zentropa en creëerde festival- en verkoopstrategieën voor Lars von Trier, Susanne Bier, Thomas Vinterberg, Lone Scherfig, Andrea Arnold, Per Fly, Anders Morgenthaler en Lukas Moodysson. Ze heeft twee toffe zonen, Arto en Mingus, en een passie voor goede films en televisieseries. Bovendien is ze verslaafd aan fitness en dans.

Gianvincenzo Nastasi

1977 – Italië

Gianvincenzo is in 1977 geboren in het Italiaanse Salerno. Aan het begin van zijn carrière speelde hij in verschillende toneelstukken gebaseerd op de tradities van Campania. In 2001 ging zijn samenwerking van start met het filmfestival Giffoni als organisator van Movie Days, filmgerelateerde activiteiten voor studenten, en een van de competitiecategorieën van het festival. Hij is tevens regisseur en producer van verschillende kortfilms en een van de hoofdrolspelers in SHE DIED, de eerste internetserie van Giffoni. Momenteel maakt hij deel uit van de artistieke directie van het festival en is één van de programmatoren van de officiële selectie. Gianvincenzo houdt van film en fotografie. Hij heeft verscheidene fotoreportages gemaakt tijdens zijn reizen en in 2011 heeft hij het fotoboek Scent of Persia opgedragen aan Iran. Hij studeerde hedendaagse journalistiek en schreef een thesis over Andy Warhol en zijn artistieke creaties.

Andrew Van Ostade

1988 – België

Andrew Van Ostade is geboren op 4 november 1988. Deze Antwerpse muzikant wordt meestal omschreven als ‘die grappige dansende drummer’ van de populaire groep School Is Cool. Als hij niet aan het drummen is, maakt hij thuis muziek voor zijn eigen project ‘It’s Like Boo!’ waarin hij zijn liefde voor videospelletjes, horrorfilms en het themapark ‘Efteling’ verwerkt. Hij is bovendien dol op het kijken naar en maken van films. Samen met een vriend en filmmaker maakt hij graag grappige sketches op YouTube (de meest succesvolle is ‘Fat Dancer’). Zijn grootste passie is echter acteren in films en werken voor het theater. Het is zijn grote droom om te mogen meespelen in een grote actie-, fantasy- of sciencefictionfilm. Ooit was hij lid van de kinderjury op het Jeugdfilmfestival en hij vond dat zo leuk dat hij niet kan wachten om deze taak opnieuw te vervullen.

Rewinden met Evelien en Matteo

Een jubileumeditie waarbij actrice Evelien Bosmans en acteur Matteo Simoni samen de taak van meter en peter waarmaken. Samen met hen rewinden we door onze festivalgeschiedenis en verzekeren we filmgoesting voor de volgende 25 jaar.

Evelien Bosmans

Evelien Bosmans is nog piepjong, maar hoeft sinds Groenten uit Balen en haar rollen in Rang 1, Red Sonja, Danni Lowinski en Zingaburia niet meer voorgesteld te worden. Ze studeerde aan de Toneelacademie van Maastricht en sleepte met haar rol in Groenten uit Balen de prijs voor Beste actrice in de wacht tijdens het Filmfestival Oostende 2012. Momenteel speelt ze samen met onze festivalpeter, Matteo Simoni, in de nieuwe film van Stijn Coninckx, Marina.

Matteo Simoni

Matteo Simoni studeerde in 2010 af aan de toneelafdeling van het Herman Teirlinck Instituut. Toen hij nog studeerde richtte hij samen met klasgenoten het theatergezelschap FC Bergman op. We kennen hem van Zot van A en Weekend aan zee en rollen in 16+, Rang 1, Sara, Code 37, Vermist en LouisLouise. Momenteel speelt hij de jonge Rocco Granata in Marina, de nieuwe film van Stijn Coninckx.

Fotoalbums

Media

De 25ste editie van het jeugdfilmfestival is feestelijk van start gegaan in het Paleis in Antwerpen. De openingsfilm van het filmfestival was de Koning van Katoren. Na de film volgde een koninklijk bal. In deze video gidsen JEFF reporters Nina en Nina jullie rond op het koninklijk verjaardagsfeest van het Jeugdfilmfestival.

Zondag 03/02/2013 – Première Koning van Katoren

Zaterdag 09/02/2013 – Brammetje voor een dag baas op JEFF

Zondag 10/02/2013 – Op de rode loper van het Jeufdfilmfestival

Maandag 11/02/2013 – De Philharmonique blaast je van je sokken

Dinsdag 12/02/2013 – Stip en Vlek en andere activiteiten op het Jeugdfilmfestival

Woensdag 13/02/2013 – Jeugdfilmfestival voor heel jonge cinéfielen

Donderdag 14/02/2013 – JEFF-reporters worden detectives

Vrijdag 15/02/2013 – Wie wordt de nieuwe JEFF-publiekslieveling?

Zaterdag 16/02/2013 – Word ook JEFF’er!

Zondag 17/02/2013 – JEFF deelt prijzen uit

Trailer 2013