Awards

Palmares

Professionele jury (ECFA-jury):

• Beste langspeelfilm: Jack van Edward Berger (Duitsland, 2014)

De jury wil dat kinderen de wereld leren kennen doorheen cinema. Verre werelden maar ook werelden dichtbij. Deze film vertelt een verhaal over de mensheid op een simpele manier. Het is een eerlijk portret vertelt vanuit het standpunt van een jongen die worstelt in een sociale context die onbekend is voor velen maar ook harde realiteit is voor velen. De artistieke keuzes in muziek, cinematografie en script maken van deze film geweldige cinema over een klein maar belangrijk thema.

• Beste kortfilm (geldprijs van Het Jeugdfilmfestival): Wind van Robert Löbel (Duitsland, 2013)

De jury heeft een heel grappig, charmant en origineel verhaal gekozen over het leven. Over aanvaarding van wat de wereld brengt. Het creëert zijn eigen universum met minimalistische dingen maar met groot effect door de goed timing, geluid en oog voor detail.

Kinderjury Antwerpen:

• Beste langspeelfilm: Bouwdorp van Margien Rogaar (Nederland, 2014)

Bouwdorp vond de kinderjury een mooi en origineel verhaal, iets wat je niet vaak ziet. Het gaf voor hen een perfecte combinatie van actie en avontuur afgewisseld met vriendschap en soms ook romantiek. De kleding is hen ook niet ontgaan, en dan vooral de kostuums tijdens de vechtscenes vonden ze indrukwekkend en met oog voor detail gemaakt. Daarnaast vonden ze de acteerprestaties super (vooral van Julian). Verder konden ze zich ook erg goed in het verhaal inleven en zouden ze de film zeker aanraden aan hun vrienden.

• Beste kortfilm: Munya in mij van Mascha Halberstad (Nederland, 2013)

De kinderjury vond het filmpje origineel, creatief en goed gevonden, zoiets hadden ze nooit eerder gezien. Ook de details die in het filmpje zaten vonden ze erg leuk en een grote meerwaarde. Het verhaal geeft een mooie boodschap mee en ook het thema was duidelijk. Tot slot vonden ze een filmpje met een echte rapster super leuk en origineel.

Kinderjury Brugge:

• Beste langspeelfilm : De jongen met de gouden broek van Ella Lemhagen (Zweden, 2014)

De kinderjury heeft enorm genoten van dit avontuur. Het is een knap bedacht verhaal vol fantasie en actie. Stiekem dromen zij ook wel van zo’n broek. Ze waren ook heel erg onder de indruk van de stunts.

• Beste kortfilm: Pony Place van Joost Reijmers (Nederland, 2014)

De kinderjury vond Pony Place een hilarische film met vrolijke en passende geluiden. Er komen herkenbare thema’s aan bod. Ook de quotes van oma en opa én de tablet zorgden ervoor dat onze lachspieren getraind werden. Het is een origineel verhaal met een serieuze inhoud.

Bedfilmpretjury:

• Beste kortfilm: Munya in mij van Mascha Halberstad (Nederland, 2013)

Publiek:

• Beste langspeelfilm: Kick it! van Katarina Launing (Noorwegen, 2014)

Distributieprijs

In samenwerking met Jekino distributie reikt Het Jeugdfilmfestival een distributieprijs uit aan één van de winnende langspeelfilms in competitie. Deze prijs zorgt ervoor dat de betreffende film in de Vlaamse bioscoopzalen te zien zal zijn. In 2014 werd deze prijs uitgereikt aan Felix van Roberta Durrant (zuid-Afrika, 2013). De keuze voor 2015 moet nog worden beslist.

Beste kortfilm

Ter ondersteuning van een volgende filmproject overhandigt de professionele jury aan de regisseur van de beste kortfilm een geldprijs van Het Jeugdfilmfestival (€1.250).

ECFA-prijs

De professionele jury reikt de ECFA prijs uit. Verschillende internationale filmfestivals voor kinderen en jongeren in Europa reiken een ECFA-prijs uit. ECFA staat voor European Children’s Film Association. Alle ECFA-winnaars maken kans op de algemene ECFA-award, voor langspeelfilm van het jaar. De award wordt uitgereikt op de Berlinale door alle ECFA-leden.

JEFFawards

Beste langspeelfilm 2015 – Professionele jury
Beste kortfilm 2015 – Professionele jury
Beste langspeelfilm 2015 – Kinderjury Antwerpen
Beste kortfilm 2015 – Kinderjury Antwerpen
Beste langspeelfilm 2015 – Kinderjury Brugge
Beste kortfilm 2015 – Kinderjury Brugge
Beste langspeelfilm 2015 – Publiek
Beste kortfilm 2015 – Bedfilmpret

Alle winnaars krijgen een JEFFaward gecreëerd door een jonge kunstenaar.
Larissa Viaene heeft een award gemaakt dat meer is dan alleen een schoonheid voor het oog en plaats neemt op de schouw. Als Multimediale vormgever wou ze een award maken dat later nog kan dienen voor andere doeleinden dan enkel stof vangen. De award is geïnspireerd op de Dadaïstische maskers van de Duitse kunstenares Sophie Tauber en de Afrikaanse maskerade. Het grootse wordt gevierd, gemaskerd voor de hogere sferen.

www.larissaviaene.weebly.com
fotografe awards Rachel Gruijters

Gasten

Tijdens het festival verwelkomen wij tal van gasten die de films zullen introduceren of zullen deelnemen aan de Q&A en meet&greet na de vertoning:

CERMONIMEESTER OPENING
Warre Borgmans: acteur (BE)

KLEINE ANNA EN LANGE OOM
Andrew Van Ostade: acteur en stemacteur (lange oom) (BE)

PIEPKUIKENS
Yves Ringer: producent (BE)
Clarisse Djuroski: actrice (BE)

BOY 7
Ella-June Henrard: actrice (BE)

EEFJE DONKERBLAUW
Charlotte Dewulf: regisseur (BE)

JONGENS
Mischa Kamp: regisseur (NL)
Iris Otten: producent (NL)

DUMMIE DE MUMMIE
Julian Ras: acteur (Goos) (NL)

SCRAPWOOD WAR
Margien Rogaar: producent (NL)
Julian Ras: acteur (Bas) (NL)

STORM
Lasse Buch: Hoofd Programmatie BUSTER en jurylid (DK)

BILLY THE BULLY
Wannes Destoop: regisseur (BE)

HOW KY TURNED INTO NIELS
Els van Driel: regisseur (NL)
Niels: zichzelf (NL)
Sterre: haarzelf (NL)

DE GEUR VAN WORTELTJES
Arnaud Demuynck: regisseur (BE)

DE JONGEN MET DE GOUDEN BROEK
Olle Krantz: acteur (David) (SE)
Lukas Holgersson: acteur (Mats) (SE)
Nina Sand: actrice (Livli) (SE)

DE PLEINTJES
Hip hop collective NoMoBS: soundtrack (BE)

CINÉ-CONCERT: LES LIVRES S’ANIMENT
Yucca Velux: muzikanten (FR)

WHAT ABOUT ERIC
Eric Kabongo (Krazy-E): hemzelf (BE)

PRESENTATIE PRIJSUITREIKING
Maureen Vanherberghen: Ketnet (BE)

Films

Opening en slot

Feestelijke opening en slot met gasten en achteraf receptie!

Breng je zaklamp mee naar de opening en maak kans om voor één dag dierenverzorger te worden bij de zeehonden in SEA LIFE!

Competitie

Geen festival zonder prijzen! Negen langspeelfilms die niet gedistribueerd zijn in Vlaanderen en nog eens tien kortfilms nemen het tegen elkaar op. Deze unieke vertoningen worden beoordeeld door een internationale professionele jury, een kinderjury, het publiek en de Bedfilmpretjury. Samen reiken ze maar liefst 7 awards en 2 eervolle vermeldingen uit.

Kleuters

ExtraJEFF

Cut the Crap

Ecohuis

Pop-up Cinema

Doorlopend gratis toegankelijk van zondag 15 tem zondag 22 februari van 10u00 tot 18u00 in HETSTEEN!

In HETSTEEN vertonen we doorlopend kortfilms in het festivalthema JEFF in the Dark: griezelen met Jeff in het oudste gebouw van Antwerpen. De allerkleinsten kunnen er hun favoriete spookje Laban begroeten. Voor de stoerdere kinderen vertonen we onder andere Sissy, de beste kortfilm op Het Jeugdfilmfestival in 2014.

LaboJEFF

Welkom in de interactieve speeltuin van Jeff de Filmmicroob! Hier kan je experimenteren met allerlei audiovisuele installaties. Laat je eigen poppetjes dansen, test de nieuwste mixed reality en AR games, race met virtuele auto’s en laat ze botsen met echte voorwerpen, ontdek de Green Key of creëer een stop motion filmpje. Het audiovisuele laboratorium van Jeff de Filmmicroob verwelkomt je met open armen.

Doorlopend vrij toegankelijk van zondag 15 tem zondag 22 februari van 10u00 tot 18u00 in HETSTEEN!

APPLab → ook in Cinema Liberty en het Ecohuis kan je de nieuwste apps uitproberen.
Griezellichten → in Cinema Liberty en de grote zaal van het Zuiderpershuis, spannend!

Workshops

Zelf aan de slag gaan met film? Bij JEFF hebben we niet liever! Ontdek de magie van oude special effects, maak een animatiefilm, kruip zelf achter de camera of leer de kneepjes van het vak bij een echte acteurscoach. Tijdens Studio Creatie tonen we foto’s en filmpjes van de workshops en kan je lekker nagenieten van je eigen creaties.

Opgelet: Een volledige dag workshop = boterhammen meebrengen!

Jury

Professionele jury ECFA

Douglas Boswell

1975 – België

Douglas Boswell studeerde in 2000 af als regisseur aan het Rits te Brussel. Hij begon zijn carrière als rekwisiteur en setdresser bij langspeelfilms, maar ook zijn andere jobs als opnameleiding en regieassistent deed hij met veel plezier. In 2004 realiseerde hij z’n eerste kortfilm Romance. Kort daarna kon hij beginnen als regisseur bij Wittekerke en hij draaide sindsdien nog verschillende tv-reeksen waaronder Spring, LouisLouise, en De Elfenheuvel. Tussen deze series door werkte hij aan een 2e kortfilm Samaritan en draaide hij in 2012 zijn eerste langspeelfilm Labyrinthus die afgelopen zomer in de zalen te zien was. In 2015 komt Douglas’ nieuwste serie Altijd Prijs op antenne.

Lasse Buch

1988 – Denemarken

Lasse studeerde af als Master of Arts in Film Studies aan de Universiteit van Kopenhagen en focust zich op het ontwikkelen van methoden om filmgeletterdheid te versterken in het begin van het basisonderwijs. Sinds 2011 heeft hij verschillende functies gehad bij BUSTER, het Internationale Film Festival voor Kinderen en Jeugd in Kopenhagen, waar hij in 2015 verantwoordelijk zal zijn voor het programma. Daarnaast is hij ook filmmaker. Hij studeerde als uitwisselingsstudent aan de Tsjechische filmschool FAMU en werd gekozen om deel te nemen aan het eerste talentenkamp op het Odense Internationaal Film Festival.

Petra Kappler

1967 – Duitsland

Na haar studies in film, theater en media studies en Duitse literatuur werkte Petra Kappler als artistieke leiding van een theater. Daarna werkte ze een aantal jaren freelance voor de openbare omroep Hessischer Rundfunk. Vervolgens vangt ze een academische stage aan bij het Duitse Film Instituut – DIF / Duitse Filmmuseum, waarna ze hier verschillende functies heeft. Sinds begin 2008 staat Petra Kappler aan het hoofd van festival LUCAS – Internationale Kinderfilm Festival, het oudste Duitse filmfestival.

Marijke Pinoy

1958 – België

Marijke Pinoy is een gevierde actrice met een zeer gevarieerd parcours. Ze studeerde aan het Gents Conservatorium waar ze de ‘Eerste prijs dramatische kunst’ behaalde. Aansluitend volgde ze workshops in binnen- en buitenland waar ze heel wat ervaring op deed. Pinoy is naast theateractrice ook theaterregisseur. Naast haar werk op de planken staat Marijke ook zeer graag voor de camera. Zo speelde ze mee in films als Buitenspel, Een ander zijn geluk, Vidange Perdue, Ben X en Het varken van Madonna. Ook voor televisiereeksen is ze een veel gevraagde actrice. Tot slot doet ze jaarlijks een gastregie met studenten van het KASK (repertoire).

Kinderjury Antwerpen

Fleur Debusschere

Ik ben al vaak geweest naar Het Jeugdfilmfestival geweest. Superheld is mijn lievelingsfilm want ik leer graag over pesten en Stormwind was echt mijn passie. Ik weet echt veel over films en ik praat er graag over. Ik ga een kortfilm opsturen over mijn hobby’s, dat zijn dansen, zingen en rolschaatsen met mijn vrienden.

Kasper De Pauw

Ik hou van films en ik geef graag uitleg over de films die ik gezien heb. Bijvoorbeeld aan mijn broer en mijn mama en papa. Les intouchables is mijn lievelingsfilm. Het gaat over vriendschap en liefde. Het is een ontroerende film met humor. Misschien is het geen echte kinderfilm, maar ik heb er toch heel erg van genoten. Pieter Embrechts is mijn favoriete acteur.
Ik kijk heel graag naar films en ik praat er ook graag over. Als ik een mooie film gezien heb dan wil ik graag aan iedereen vertellen wat ik er zo leuk aan vond.

Ayoub El Ouali

Ik weet veel van films af en ik weet wat kinderen leuk vinden, bijvoorbeeld animatie of comedy. Later ga iets doen met films.
Mijn lievelingsfilm is De Hobbit omdat het leuk is en je je kan inleven in het verhaal. De Hobbit gaat over een jongen die strijd voor zijn recht en het moet opnemen tegen monsters en het wordt een grote strijd. Het is typisch iets voor kinderen.

Hajar El Ouali

Ik kende Het Jeugdfilmfestival niet, mij ma heeft me erover verteld.
Mijn favoriete acteur is Johnny Depp, in elke film weet hij zich aan te passen.
Mijn lievelingsgenre’s zijn; science-fiction, comedy, fantasy en familie-films.
Ik heb graag naar de film ‘Bend it like Beckham’ gekeken. De hoofdrolpeelster vecht daar voor haar vrijheid. Dat is ook typisch voor haar geloof want dat staat voor vrijheid. Toch laten haar ouders haar niet voetballen.

Kubra Kuypers

Ik voel de filmmicroop al kriebelen!
Mijn lievelingsfilm is “The girl, Who leapt through time”, het is een Japanse film en ik heb hem zo vaak bekeken dat ik hem door en door ken. Het gaat over een meisje met een gave, ze kan door de tijd reizen, hem even laten stoppen zodat ze op tijd kan komen, maar dan komt ze te weten dat ze hem ook weer kwijt kan raken… Het is echt een goeie, spannende en grappige film. Ik bekijk hem ook altijd in het Japans, dat is een mooie taal.
Ik vind hem verrassend omdat ze dan te weten komt dat haar vriend uit de toekomst komt, dat is iets wat je totaal niet verwacht! Daarom is dit mijn lievelingsfilm.

Luka Moris

Ik ben Luka Moris, een meisje van tien jaar en ik hou van acteren, piano spelen en dansen. Ik woon in Deurne en zit in de vijfde klas van het Speelscholeke bij meester Nico. Ik heb niet echt een lievelingsfilm want ik vind heel veel films leuk zoals Briefgeheim, Mees Kees en Pirates of the Caribbean. Ik ben al vaak naar Het Jeugdfilmfestival geweest en ik ben er gek op!!! Ik hou van de sfeer en alle leuke dingen die je daar kan doen, zoals zotte foto’s trekken of verkleden.

Anna Spinnewijn

Ik kijk graag naar films die realistisch zijn met een echt mooi verhaal erin.
Ik ben vorig jaar naar al naar Het Jeugdfilmfestival geweest en heb er bijna alle films gezien. Mijn mama vind het niet leuk om alle films te zien, maar ik wel!
Finn vind ik een hele mooie film, ik heb hem ondertussen al 3 keer gezien.
Ik vind het leuk om andere kinderen te leren kennen en ondertussen alle films te bekijken. Natuurlijk zijn er ook wel eens iets minder goeie films maar dat zit er bij en dan heb je hem toch gezien.

Kaat Leysen

1993 – Merksem

Hallo iedereen, ik ben Kaat Leysen en ik studeer kunst- en cultuurbemiddeling. Dit wil zeggen dat ik geïnteresseerd ben in alles wat met kunst en cultuur te maken heeft. Eén van mijn favoriete kunstvormen is film. Het lijkt me dan ook super leuk om een hele week films te kunnen kijken. Tijdens het festival zal ik de kinderjury begeleiden en samen zullen we de verschillende films beoordelen. Ik kijk al uit naar het festival en ben er zeker van dat het een onvergetelijke week wordt!

Kinderjury Brugge

Britt Achu

Ik hou van ontroerende en grappige films, en ik weet dat zulke films in Het Jeugdfilmfestival voorkomen.
Ik heb al heel veel films gezien op Het Jeugdfilmfestival: Tony 10, De superheld, Mother I love you, Side by Side, Finn,…
Finn vond ik de mooiste film, omdat hij heel ontroerend was. Ik heb er zelfs bij moeten huilen, maar ik heb ook veel gelachen.

Lotus Franquet

Ik ben de laatste drie jaar naar Het Jeugdfilmfestival geweest, en vind het altijd super leuk!
Ik vind alle films eigenlijk leuk (de ene is beter dan de andere natuurlijk), omdat ze je altijd iets kunnen bijbrengen en leren. Ik ga in het weekend vaak met mama (die ook van films houdt) naar de film.
Ik hou van alle genre films, behalve horror. Mijn hobby’s zijn piano en chiro.

Matthias Slager

Ik kijk graag naar films en zeg graag mijn mening. Mijn lievelingsfilm is Tron legacy. Ik vind het zo geweldig dat ze een eigen wereld creëren en daarin hun eigen ideeën kunnen waarmaken in beeld. Ik heb veel ervaring met films ik weet al vooraf hoe het afloopt. Ik kijk ook naar films die niet voor mijn leeftijd zijn bedoeld. Ik kijk graag naar films om nieuwe verhalen en muziek te leren kennen.

Tijn Vandermassen

Volgens mij kijk ik graag naar Antboy, of Paranorman. Ze zitten allebei bomvol spanning, avontuur, actie en humor. Dat is waar ik van hou!!!!
Als mijn vrienden naar een film zijn geweest, praten we er in de speeltijd over, en ik ga met mijn ouders of peter soms naar de bioscoop. Mijn hobbys zijn lol maken, theater spelen en animatiefilmpjes maken. Ik volg ook zwemles en notenleer. Samen met mijn vrienden fantaseren we de gekste spelletjes, en mijn beste vriend en ik schrijven de beste verhalen van de klas, die dan aan hen voorgelezen worden.

Arthur Van Loo

De krokusvakantie is één van de leukste vakanties omdat er dan Het Jeugdfilmfestival is. Ik kom al sinds ik kleuter ben. Vorig jaar zag ik wel 5 films waarvan ik Believe de leukste vond.
Ik speel ook gitaar en vind het dus ook leuk als er mooie muziek in de film gespeeld wordt. Ik heb niet echt een lievelingsfilm, maar zie graag films waarbij er gelachen kan worden.

Kasper Vercruysse

Ik kom al heel lang als bezoeker naar Het Jeugdfilmfestival, altijd met mijn opa en oma: Mieke en Hugo. Ik hou echt heel veel van films!
Ik vind eigenlijk heel veel films mooi maar als ik echt moet kiezen kies ik voor “knopenoorlog”.
Als ik een film zie moet het echt een mooi verhaal zijn en moet er niet per se actie in zitten. Het gaat over een Joods meisje in de tweede wereldoorlog, ze komt terecht in een dorp in Frankrijk waar 2 groepen jongeren een soort van oorlog voeren maar dan moeten ze samenwerken om het Joodse meisje te redden.

Louiza Zenasni

Ik ben al veel naar Het Jeugdfilmfestival geweest en ik heb trouwens ook al workshops gevolgd. Mijn lievelingsfilm is Little Miss Sunshine. Omdat het grappig en droevig is tegelijkertijd. Eén van mijn lievelingsacteurs is Johnny Depp, maar ik heb wel meer favorieten. Ik heb in de kinderboekenjury gezeten heb en weet dat het belangrijk is om die taak goed uit te voeren. Ik denk dat mijn broer een beetje jaloers is dat ik in de jury zit.

Katelijne Gevaert

1992 – Assebroek

Ik ben Katelijne en begeleid ook dit jaar met heel veel plezier de kinderjury in Brugge!
Al jaren ben ik trouwe (super)fan van Het Jeugdfilmfestival… Eerst als aandachtige kijker, daarna als enthousiaste vrijwilliger en sinds 2011 begeleid ik de Kinderjury in Brugge. Als leerkracht lager onderwijs was dat voor mij een ontzettend verrijkende ervaring. De fantastische films, de fijne reacties van de kinderen en de kritische kijk van de kinderjury zullen de krokusvakantie ‘toppie’ maken! Ik tel nu al af naar de mooiste, leukste, coolste, tofste, geniaalste… week van het jaar!

Meter en peter

Spencer Bogaert en Emma Verlinden spelen beiden in de Vlaamse Jeugdfilm Labyrinthus. Hun prestatie spatte van het witte doek. Dit jaar staan ze weer zij aan zij op Het Jeugdfilmfestival als meter en peter om iedereen te besmetten met het filmvirus!

Emma Verlinden is amper 14, maar nu al een creatieve duizendpoot. Na deelname aan musicals Oliver! en Annie, optredens in De Maan en een eerste plaats bij de Kunstbende in de categorie Performance, sleepte Emma Verlinden (14) uit Mechelen haar eerst hoofdrol in een langspeelfilm in de wacht met Labyrinthus.

Spencer Bogaert begon op zijn achtste met acteren bij kunstencentrum Campo Victoria. Hij kreeg er de smaak te pakken bij voorstellingen als Before your very eyes en That night follows day. Als nieuwsgierige jonge gast is Spencer altijd al geïntrigeerd geweest door filmproducties. Voor zijn debuut in de Vlaamse jeugdfilm Labyrinthus mocht hij een Ensor voor Beste Debuut in ontvangst nemen.

Brainstorm

In 2015 werken we voort op de resultaten van de brainstorm rond kinderfilm in Vlaanderen. Deze brainstorm ging door tijdens de vorige editie van Het Jeugdfilmfestival en bracht verschillende interessante werkpunten naar voren.

MakingMovies

Zaterdag 21 februari (Antwerpen)

Je eigen kortfilm op het grote scherm? Het kan! Op deze feestelijke dag zijn jullie de filmsterren. Jonge filmmakers, breng je fans mee en maak kans op de publieksprijs. Er valt van alles te beleven: een kortfilmcompilatie, workshops, een filmdokter, meewerken aan ons filmexperiment…

Programma:

13u00: Start van de kortfilmcompilatie (+/- 1u) gemaakt door kinderen.

14u30 – 16u30/17u00: Na een korte pauze zijn er de volgende workshops:
MakingMovies mini
MakingMovies maxi
MakingMovies geluid

17u30: We eindigen de dag in stijl met de prijsuitreiking en receptie.
Tussendoor kan je je uitleven in het medialab LaboJEFF.

Extra info op www.makingmovies.be en facebook.

Iedereen welkom!

Fotoalbums

Media

Dit was JEFF 2015! Bedankt!

Verslag van het slotfeest 2015

Zweedse steracteurs op bezoek in Brugge

Hoofdrolspeler Bouwdorp Julian Ras te gast

Verslag van de opening van JEFF 2015 in Antwerpen

Trailer JEFF 2015