Awards

Palmares JEFF 2016

Professionele jury (ECFA-jury):

• Beste langspeelfilm: My Skinny Sister van Sanna Lenken (Zweden, Duitsland, 2015)

Met een leuke cinematografische aanpak creëert de regisseur een dapper portret van een jong meisje dat worstelt met zelfvertrouwen en aanvaarding wanneer ze geconfronteerd wordt met de problemen van het opgroeien. De film gaat over het vinden van jouw eigen plek in de wereld. Het thema van de relatie tussen hoe je je voelt en hoe je eruitziet in een veeleisende omgeving wordt op een intrigerende manier gebracht.

• Beste kortfilm (geldprijs van Het Jeugdfilmfestival): Le pli dans l’espace (When I close my eyes) van Ann-Julie Vervaeke (België, 2014)

Een intrigerende film over de emotionele strijd van een jong meisje. Aangezien ze geen grip kan krijgen op haar situatie en omgeving, aanvaardt ze niet dat iemand anders grip op haar heeft. Het gebruik van close-ups zorgt ervoor dat de kijker onder haar huid kan kruipen. Het thema van het omgaan met een nieuw samengesteld gezin is een erg relevant thema vandaag de dag. Het open einde nodigt het publiek uit om na te denken over het onderwerp.

Kinderjury Antwerpen:

• Beste langspeelfilm: Mune, de beschermer van de maan (Mune, the Guardian of the Moon) van Alexander Heboyan en Benoît Philippon (Frankrijk, 2015)

Mune is een verhaal vol fantasie: het vertelt over de nacht- en dagwezens die moeten samenwerken met de kleine Mune om de zon en de maan te redden. Het contrast tussen de dag en de nacht is heel mooi: de kleuren, de wezens, de gebruiken, … zijn anders. Heel wat toffe personages (zoals Mune, Sohone en Glim) gaan op avontuur en ze zijn mooi getekend en geanimeerd. We vinden het heel leuk dat er een andere tekenstijl werd gebruikt op de droomwereld weer te geven. Deze film is leuk voor kleinere kinderen, maar ook voor volwassenen omdat het zo’n ontroerend verhaal is.

• Beste kortfilm: Train de Vie (Lifestyle) van Lisa Matuszak (België, 2015)

Train de Vie is een fantasierijke en originele kortfilm: over een hond, een paard en een ooievaar die op de trein wachten. Zonder woorden te gebruiken worden ze toch vrienden. Volgens ons heeft de kortfilm dus een goede opbouw. De dieren hebben elk hun eigen karakter, dat zie je in de film, maar ze hebben ook herkenbare menselijke trekjes, bijvoorbeeld het paard dat haar benen kruist. Ondanks dat de tekeningen niet zo gedetailleerd zijn, zijn ze toch realistisch en mooi.

Kinderjury Brugge:

• Beste langspeelfilm : De onzichtbare jongen (The Invisible Boy) van Gabriele Salvatores (Italië, 2014)

De onzichtbare jongen was een goede, spannende film, tot op het einde. Het was een vrij lange film, maar het verhaal sleepte ons volledig mee, waardoor dit niet opviel. De film is geschikt voor zowel jongens als meisjes, actie in combinatie met een klein beetje romantiek en mysterie. Er werd goed nagedacht over decors en kostumering. De vader van Michel bleef duister door zijn donkere kledij. Wat wij ook leuk vonden is het feit dat je de onzichtbare jongen ook bleef zien, zeker toen hij op het bed ging zitten of toen er bloem over hem werd gegooid, heel tof gemaakt. Het onderwerp pesten komt voldoende aan bod, maar we zijn wel blij dat het op een positieve manier in beeld kwam.

• Beste kortfilm: Danse Macabre van Michael Van Ostade (België, 2016)

Danse Macabre werd in Brugge onthaald als een originele kortfilm. De spooky sfeer sprak de kinderjury enorm aan, zeker omdat het niet eng was, maar mysterieus. De decors en kostumering waren prachtig en geloofwaardig gemaakt. Wat ons opviel waren de kleine details, de logo’s op turnkledij die samengaan met het beeld in de tuin op de speelplaats. De muziek zorgde ervoor dat de sfeer extra ondersteund werd, ook de nonnen die een eigen opera-lied hadden viel positief op.

Bedfilmpretjury:

• Beste kortfilm: De wet van de sterkste (The Law of the Jungle) van Pascale Hecquet (België, 2015)

Publiek:

• Beste langspeelfilm: Stormwind II van Katja von Garnier (Duitsland, 2015)

Distributieprijs

In samenwerking met Jekino distributie reikt Het Jeugdfilmfestival een distributieprijs uit aan één van de winnende langspeelfilms in competitie. Deze prijs zorgt ervoor dat de betreffende film in de Vlaamse bioscoopzalen te zien zal zijn. In 2015 werd deze prijs uitgereikt aan Bouwdorp van Margien Rogaar (Nederland, 2014). ‘My Skinny Sister’ won deze prijs in 2016.

Beste kortfilm

Ter ondersteuning van een volgende filmproject overhandigt de professionele jury aan de regisseur van de beste kortfilm een geldprijs van Het Jeugdfilmfestival (€1.250).

ECFA-prijs

De professionele jury reikt de ECFA prijs uit. Verschillende internationale filmfestivals voor kinderen en jongeren in Europa reiken een ECFA-prijs uit. ECFA staat voor European Children’s Film Association. Alle ECFA-winnaars maken kans op de algemene ECFA-award, voor langspeelfilm van het jaar. De award wordt uitgereikt op de Berlinale door alle ECFA-leden.

JEFFawards

Beste langspeelfilm 2016 – Professionele jury
Beste kortfilm 2016 – Professionele jury
Beste langspeelfilm 2016 – Kinderjury Antwerpen
Beste kortfilm 2016 – Kinderjury Antwerpen
Beste langspeelfilm 2016 – Kinderjury Brugge
Beste kortfilm 2016 – Kinderjury Brugge
Beste langspeelfilm 2016 – Publiek
Beste kortfilm 2016 – Bedfilmpret

Alle winnaars ontvangen een JEFFaward die dit jaar worden gemaakt door Poppenmaker Wouter Rikken van Studio Botterikken. Geïnspireerd door klassieke robots, zoals ‘Het Leger Van oz’ uit ‘Return to Oz’, heeft Wouter een robot versie van Jeff de filmmicroob gemaakt. Het bijzondere aan robot Jeff is dat er met magneten verschillende onderdelen aan te plakken zijn. Mooie vleugels, antennes, korte armen, dikke armen, of zelfs robot tentakels? We gaan het allemaal zien bij de prijsuitreiking op het slot van Het Jeugdfilmfestival!

www.botterikken.nl

Gasten

OPENING: MINI EN DE MUGGEN
Gastheer: Warre Borgmans (BE)
Meter: Sachli Gholamalizad (BE)
Peter: Bilall Fallah (BE)

HET SERPENT
Muzikanten: Pierre Vervloesem (gitaar), Frank Van Eycken (Vibrafoon, Marimba, percussie), Bruno Vansina (fluit, melodica, synth en parafernalia) (BE)
Acteurs: Katrien Vandergooten, Isabelle Dekeyser (BE)

JOMMEKE EN DE ZES WENSEN
Jommeke: hemzelf (BE)

SCHAAPJES TELLEN
Frits Standaert: regisseur (BE)

GUS
Jasper Publie: stemacteur (Gus) (BE)
Reuben De Boel: stemacteur (muis) (BE)
Dominique Sijs: dubbing supervisor (BE)

DE ZOON VAN WINNETOU
Lorenzo Germeno: acteur (Max) (DE)

LE PLI DANS L’ESPACE
Ann-Julie Vervaeke: regisseur (BE)

WOEDENDE GEHAKTBALLEN
Julia Jarl: festivaldirecteur BUFF filmfestival (SE)

ONDER DE STERREN WAS IK THUIS
Anneloor van Heemstra: regisseur (NL)
Ilia Nowrouzi: hemzelf (AF)

DE BOSKAMPI’S
Arne Toonen: regisseur (NL)

T.I.M.: THE INCREDIBLE MACHINE
Rolf Van Eijk: regisseur (NL)

CODE M
Nina Wyss: actrice (Isabel) (NL)

SLOT: REIS NAAR HET NOORDEN
Gastvrouw en meter: Sachli Gholamalizad (BE)
Peter: Bilall Fallah (BE)

Films

Opening en slot

Feestelijke opening en slot met gasten en achteraf receptie!

Competitie

Geen festival zonder prijzen! Negen langspeelfilms die niet gedistribueerd zijn in Vlaanderen en nog eens tien kortfilms nemen het tegen elkaar op. Deze unieke vertoningen worden beoordeeld door een internationale professionele jury, een kinderjury, het publiek en de Bedfilmpretjury. Samen reiken ze maar liefst 7 awards en 2 eervolle vermeldingen uit.

Kleuters

Is het de eerst keer dat je naar de cinema komt? Haal dan na de film zeker je filmdiploma op!

ExtraJEFF

Cut the Crap

Exclusieve filmvertoningen, unieke ervaringen en geselecteerd en uitgevoerd door Cut the Crap jongeren.

Ecohuis

RoboJEFF

Doorlopend gratis toegankelijk van zondag 6 tem zaterdag 13 februari van 10u00 tot 18u00 in het Zuiderpershuis en van zaterdag 6 tem zondag 7 februari van 10u00 tot 18u00 in theater Tinnenpot!

Workshops

In Antwerpen en Brugge

Zelf aan de slag gaan met film? Bij JEFF hebben we niet liever! Maak een animatiefilm, een robot uit blik of bouw meteen een complete cinema! Tijdens Studio Creatie tonen we foto’s en filmpjes van de workshops en kan je lekker nagenieten van je eigen creaties.

Opgelet: Een volledige dag workshop = boterhammen meebrengen!

Specials

Je eigen kortfilm op groot scherm? Het kan! Bij de specials kan je genieten van films gemaakt door kinderen zelf. Begint het al te kriebelen om zelf aan de slag te gaan?

Medialabs


Kom experimenteren met audiovisuele installaties en de nieuwste apps.

Op iedere locatie kan je genieten van een interactieve speeltuin:
Antwerpen: LaboJEFF (Zuiderpershuis) & APPlab (EcoHuis)
Gent: Circalab (Theater Tinnenpot)
Brugge: APPlab (Cinema Liberty)
Kortrijk: Mammoet (Budascoop)

Studiedag

Jury

Kinderjury Antwerpen

Hera Hammenecker

2007 – Antwerpen

Ik kijk het liefste elke dag naar films. Voordat ik in de jury kwam wist ik niet dat Het Jeugdfilmfestival bestond, maar ik vind het te gek! Mijn lievelingstekenfilm is Rango. Dat is de leukste film die ik zelf heb. Het is een leuk genre: grappig, spannend, en romantisch. Mijn lievelingsfilm met echte mensen is Maleficent. Het is magisch en avontuurlijk en daarom vind ik het heel mooi en ik vind ook dat het heel goed is gespeeld. Er zijn goede beelden. Het lijkt wel écht.

Thomas Opdebeeck

2006 – Merksem

Film kijken vind ik erg leuk en ben dan ook al vaker op Het Jeugdfilmfestival geweest. Waar ik bijvoorbeeld al Brammetje Baas, Pelle en de Politiewagen en Het Lied van de Zee zag. Mijn lievelingsfilm is Brammetje Baas, omdat hij altijd de baas speelt en het een leuke film is. Van een film onthoudt ik meestal veel en kan er ook veel over vertellen.

Reneé Van Gysel

2005 – Kieldrecht

Ik zou heel graag in de filmjury zitten omdat ik mijn broer en zus al heel veel spectaculaire verhalen heb horen vertellen en dan kan ik eindelijk eens meepraten. Ik ben ook heel benieuwd naar hoe een filmfestival achter de schermen in elkaar zit. Toen ik nog jonger was ben ik al een paar keer naar de start- en eindfilms komen kijken. Mijn lievelingsfilm is Frozen, omdat het een hele mooie film is en ik mezelf er in kan inleven waardoor het zelfs emotioneel kan worden. Het is natuurlijk ook een zeer ontspannende film waardoor ik het ook heel leuk vind. Ik zit graag hele dagen voor de tv en kijk films. Samen met mijn broer en zus kan ik er dan ook genoeg commentaar op geven.

Noa Van Loon

2005 – Antwerpen

Ik zie heel graag films. Mijn lievelingsfilms zijn Grease, De Geweldige Beer, Ernest et Celestine, Labyrinthus, … Ik heb dus veel lievelingsfilms en soms verandert dat een beetje. Ik vind het leuk wanneer een film een beetje spannend is. Thuis zijn filmmomenten ook altijd heel gezellig en ik kan er erg van genieten. Nadien fantaseer ik er nog graag over, of bedenk ik een ander einde. Wij zijn bijna elk jaar naar het filmfestival geweest, en dat is elke keer erg fijn.

Lander Van Aken

2004 – Malderen

De Harry Potter films vind ik super. Ik heb dit jaar nog films gezien, maar vind het nog altijd moeilijk om er een uit kiezen die ik het liefste heb gezien. Krabat, meester van de zwarte molen, is één van de laatste films die ik gezien heb die ik echt heel goed vond. Mysterie en magie in een film, daar hou ik wel van. Ik denk dat ik later ook heel graag regisseur wil worden omdat het me super lijkt om zelf films te kunnen maken.

Lila De Coninck

2004 – Antwerpen

Mijn lievelingsfilms zijn Alice in Wonderland en Into the Woods. Ze zijn allebei met Johnny Depp. Ik vind hem vooral een goede acteur omdat hij zo grappig is en altijd erg aanwezig in een film, ook al heeft hij een kleine rol. Omdat hij niks vergeet en zelfs de kleine dingetjes overbrengt aan de kijkers en het toch heel leuk doet om naar te kijken. Vroeger toen ik klein was ben ik verschillende keren naar het Jeugdfilmfestival gegaan. Ik hou gewoon heel veel van films. Fictie, non-fictie maakt echt niet uit. Het gaat voor mij over hoe de film is gemaakt, hoe de acteurs spelen en of ze goed in hun rol passen, of het boeiend is en of het leuk is om naar te kijken natuurlijk.

Kobe De Keyser

2003 – Antwerpen

Films kijken is één van mijn hobby’s en het lijkt mij een hele boeiende ervaring om dit te delen met anderen in zo een jury. Al van kleins af ga ik met mij ouders ieder jaar naar Het Jeugdfilmfestival een paar films bekijken. Ik vind het bijzonder moeilijk om één film uit te kiezen als favoriete film omdat ik er zovelen heel goed vind, ook hou ik van verschillende genres; gaande van kapitein Zeppos, die ik op Het Jeugdfilmfestival heb leren kennen, tot de Harry Potter reeks.

Hadewijch Van Daele

1995 – Brugge

Hallo, iedereen, ik ben Hadewijch Van Daele en ik studeer Theater-, Film-, en Literatuurwetenschappen in Antwerpen. Van die drie is film mijn favoriet. Daarom heb ik gekozen voor een stage bij Het Jeugdfilmfestival. Tijdens de festivalweek mag ik de kinderjury begeleiden. Samen gaan we een hele week films zien en beoordelen. Ik kijk er al naar uit!

Kinderjury Brugge

Julius Van Hoeserlande

2005 – Sint-Kruis

Ik hou veel van films en beveel graag de beste films aan andere kinderen aan. Ik probeer dan ook elk jaar naar Het Jeugdfilmfestival te gaan. Vorig jaar vond ik Felix de beste film omdat het een ontroerende en grappige film is met mooie muziek.

Arno De Meurechy

2005 – Sijsele

Ik kijk graag naar films en het lijkt mij leuk om films te bespreken met anderen en mijn mening erover te geven. Ik hou van veel films, maar mijn lievelingsfilms zijn al de Star Wars films. Ik hou van de speciale effecten en de gevechten die erin zitten. De Minions vind ik ook een leuke film omdat ze zo grappig zijn: ze spreken raar en doen gekke dingen.

Kaat Deceuninck

2004 – Sint-Andries

Ik kijk heel graag films, zeker op een groot scherm. Samen met mijn ouders en vrienden ben ik al vaak naar Het Jeugdfilmfestival geweest. Ik heb niet bepaald 1 lievelingsfilm maar als ik moet kiezen, kies ik toch voor Kruistocht in Spijkerbroek en Achtste groepers huilen niet, omdat ik wel hou van verhalen die over andere landen of tijden gaan maar ik hou ook wel van een aangrijpend verhaal met romantische en verdrietige momenten

Lisa Vercruysse

2004 – Wingene

Ik kijk graag naar films en denk er soms lang over na. Ik ga al sinds mijn zesde naar Het Jeugdfilmfestival in Brugge. Mijn lievelingsfilm is Stormwind omdat het een mooi verhaal is, het is mooi gespeeld en natuurlijk omdat het over paarden gaat. Ik denk vaak over films na en het lijkt me gewoon leuk om een hele week films te kijken.

Ada Slos

2004 – Brugge

Ik ga al vanaf ik kleutertje was naar Het Jeugdfilmfestival en heb er al heel veel mooie films gezien. Mijn lievelingsfilms zijn Achtste groepers huilen niet en Kick it omdat het gevoelige en ontroerende films zijn. Ik hou gewoon van weenfilms omdat het gaat over dingen die echt kunnen. Maar ik hou ook van veel andere soorten films: avonturenfilms, dierenfilms, ontroerende films, komische films…

Noor Demurie

2004 – Sint-Andries

Ik vind het leuk om mijn idee over films te kunnen delen en erover te spreken met andere kinderen omdat ik graag films kijk en omdat ik heel graag mijn eigen mening geef. Ik ben al elk jaar naar Het Jeugdfilmfestival geweest en het ene jaar was al leuker dan het andere omdat er soms meer films tussen zaten die passen bij mijn karakter. Mijn lievelingsfilm is Superechte liefde omdat ik ook een liefje heb en de film is ook heel grappig.

Arne Geernaert

2003 – Brugge

Ik kijk heel graag naar films en vind het super om ze samen met anderen te kunnen beoordelen. Ik kijk vooral graag naar films over detectives en over jongeren met problemen. Films als Labyrinthus, the Maze runner, Verschrikkelijke ikke, enz. vind ik top. Ik heb zelf ook al eens auditie gedaan voor een kortspeelfilm van Wannes Destoop : “billy the bully”, daarin ben ik tot in de laatste ronde geraakt. Dat vond ik echt een toffe ervaring en ik denk dit ook.

Katelijne Gevaert

1992- Assebroek

Ik ben Katelijne en begeleid ook dit jaar met heel veel plezier de kinderjury in Brugge! Al jaren ben ik trouwe (super)fan van Het Jeugdfilmfestival… Eerst als aandachtige kijker, daarna als enthousiaste vrijwilliger en sinds 2011 begeleid ik de Kinderjury in Brugge. Als leerkracht lager onderwijs was dat voor mij een ontzettend verrijkende ervaring. De fantastische films, de fijne reacties van de kinderen en de kritische kijk van de kinderjury zullen de krokusvakantie ‘toppie’ maken! Ik tel nu al af naar de mooiste, leukste, coolste, tofste, geniaalste… week van het jaar!

Professionele ECFA

Sven Duym

1980 – België

Sven Duym studeerde in 2004 af als regisseur en producer aan het RITCS te Brussel. Al tijdens zijn opleiding bleek zijn passie te liggen in kinder- en jeugdfictie. Het was dan ook niet te verwonderen dat hij vrijwel meteen aan de slag ging als producer van de kinderreeksen Wawa en Booh! voor VTM. In 2006 maakte hij de overstap naar Studio100 waar hij eerst aan de slag ging als producer van o.a. Mega Mindy en de films Piet Piraat en het Vliegende Schip en Samson en Gert Hotel op Stelten. Daarna werd hij er Creative Producer en is hij nu verantwoordelijk voor de creatieve opvolging van alle televisie-, film- en theaterprojecten. Sinds 2010 is hij tevens als docent verbonden aan de televisie-afdeling van het RITCS.

Rui Pereira

1974 – Portugal

Rui Pereira is al sinds 1998 filmprogrammator voor verschillende instanties zoals de Calouste Gulbenkian Foundation en verschillende art-house cinema’s. Hij zetelde in de jury van verschillende filmfestivals zoals het Internationale Filmfestival van Sevilla en Karlovy Vary in Tsjechië. Tussen 2003 en 2012 was hij directeur, general manager en programmator van Indielisboa, het Internationale Festival van Lissabon voor Onafhankelijke Films. Sinds 2013 focust hij zich vooral op kinderen en jongeren en ontwikkelt een pedagogische aanpak van cinema om zo de filmkennis van deze leeftijdsgroep te verbeteren.

Joris Van Dael

1956 – België

Joris Van Dael studeerde in 1984 af aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Luik, afdeling drama. Na het ontwikkelen van een carrière als acteur en regisseur in het theater en televisie, richtte hij in 2003 de “KIDSCAM Animatiefilmstudio voor kinderen en jongeren” op. Doelstelling van de werking is het ondersteunen en ontwikkelen van “Child produced movies” als onderdeel van ons kunstenpatrimonium. De KIDSCAM filmprojecten zijn het resultaat van een samenwerking tussen professionele kunstenaars en kinderen en jongeren.
Jaarlijks worden een vijftigtal korte animatiefilms geproduceerd waaraan meer dan 1200 kinderen participeren.

Julia Jarl

1977 – Zweden

Julia Jarl werkt al sinds 2007 voor Filmfestival BUFF, het grootste festival voor een jong publiek in Zweden. Sinds 2012 is zij ook verantwoordelijk voor de organisatie van het festival. Ze is ervan overtuigd dat verhalen die vanuit een jong perspectief worden verteld, mensen van alle leeftijden verrijken en uitdagen. Voor BUFF werkte Julia bij Film in Skåne, een filmproductiecentrum in de regio van Skåne, in het zuiden van Zweden.

Godfather and Godmother
Actress Sachli Gholamalizad and director Bilall Fallah will make the wheels go round at The Youth Film Festival.

Sachli Gholamalizad studeerde Dramatische Kunsten aan het RITS in Brussel. Ze is actief als actrice en theatermaakster. Ze verraste het theaterlandschap met haar voorstelling A Reason to Talk, die al meermaals in de prijzen viel en is al volop bezig met haar volgende solovoorstelling, die in september in première gaat in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Ze speelde mee in De Helaasheid der Dingen van Felix Van Groeningen en op televisie kennen we haar van series als Ella en Dag en Nacht, Hotel Eburon. Momenteel schittert ze in de fictiereeks De Bunker en in het nieuwe seizoen van het komische programma Loslopend wild & gevogelte.

Bilall Fallah studeerde film aan de Hogeschool Sint-Lukas in Brussel. Hij is actief als filmregisseur en scenarioschrijver. Samen met Adil El Arbi maakte hij de veelbesproken sketchreeks Bergica en de kortfilm Broeders, waarmee ze de ene na de andere prijs wonnen. Amper een jaar na hun succesdebuut met de langspeelfilm Image, scoort het regisseursduo opnieuw met Black.

Fotoalbums

Media