Awards

JEFFawards

Winnaars

Professionele jury (ECFA-jury):
• Beste langspeelfilm: Toen mijn vader een struik werd van Nicole van Kilsdonk (Nederland, 2016)
De jury vond het een hedendaags, universeel verhaal dat de actuele problematiek rond verplaatsing, burgeroorlog en vluchtelingen aanraakt op een leuke, opgewekte manier zonder te zwaar aan te voelen.
• Beste kortfilm: Catherine van Britt Raes (België, 2016)
Catherine is een donkere humoristische animatiefilm die prachtig geregisseerd is en in een korte periode een heel gamma aan emoties aan bod laat komen. Het thema dood wordt als deel van de artistieke visie niet geschuwd, wat ons nog lang na het einde van de film is bijgebleven.
• Eervolle vermelding voor The Kid and the Hedgehog van Marc Riba en Anna Solanas (Spanje, 2016)
De jury wou The Kid and the Hedgehog een eervolle vermelding geven, omdat de film op een boeiende en fijngevoelige manier aanzet tot denken.

Kinderjury:
• Beste langspeelfilm: Come Along van Igor Šterk (Slovenië, 2016)
Come Along sprong eruit omwille van de spanning en het mysterie. De kinderjury is onder de indruk van de acteerprestaties en de originele verhaallijn. Ook het gebruik van een open einde hebben ze nog niet vaak gezien en paste perfect binnen het plot. Het is een film die hen nog lang zal bij blijven.
• Beste kortfilm: Catherine van Britt Raes (België, 2016)
De kinderjury vond Catherine een grappig maar ontroerend verhaal. Het kleurgebruik sprong er voor iedereen uit en sloot goed aan bij de verhaallijn, die ze origineel vonden en passend voor alle leeftijden.

Bedfilmpretjury:
• Beste kortfilm: Zeezucht van Marlies van der Wel (Nederland, 2015)

Publiek:
• Beste langspeelfilm: Toen mijn vader een struik werd van Nicole van Kilsdonk (Nederland, 2016)

Prijzen

Distributieprijs:
In samenwerking met Jekino distributie reikt Het Jeugdfilmfestival een distributieprijs uit aan één van de winnende langspeelfilms in competitie. Deze prijs zorgt ervoor dat de betreffende film in de Vlaamse bioscoopzalen te zien zal zijn.

Beste langspeelfilm:
Ter ondersteuning van een volgende filmproject overhandigt de professionele jury aan de regisseur van de beste langspeelfilm een geldprijs van Het Jeugdfilmfestival (€2.500).

Beste kortfilm:
Ter ondersteuning van een volgende filmproject overhandigt de professionele jury aan de regisseur van de beste kortfilm een geldprijs van Het Jeugdfilmfestival (€1.250).

ECFA-prijs:
De professionele jury reikt de ECFA prijs uit. Verschillende internationale filmfestivals voor kinderen en jongeren in Europa reiken een ECFA-prijs uit. ECFA staat voor European Children’s Film Association. Alle ECFA-winnaars maken kans op de algemene ECFA-award, voor langspeelfilm van het jaar. De award wordt uitgereikt op de Berlinale door alle ECFA-leden.

JEFFawards
Alle winnaars krijgen een JEFFaward ontworpen in het festivalthema “SportyJEFF”.

Keuze van Ketnet
Ieder jaar kiest Ketnet ook enkele festivalfilms die op televisie vertoond zullen worden. Deze krijgen het Keuze van Ketnet-label. Dit jaar zijn dit Storm, Cloudboy en Solan & Ludwig, de grote kaasrace.

Films

Opening en Slot

Competitie

ExtraJEFF

Kleuter

Cut the Crap

Ecohuis

Studiedag

Medialabs

Kom experimenteren met audiovisuele installaties en de nieuwste apps.

Op iedere locatie kan je genieten van een interactieve speeltuin:
Antwerpen: LaboJEFF (Zuiderpershuis) & APPLab (EcoHuis)
Gent: APPLab (Studio Skoop & Sphinx)
Brugge: APPLab (Cinema Liberty)
Kortrijk: Mammoet & Metrum (Budascoop)

Masterclasses en workshops

Specials

Je eigen kortfilm op groot scherm? Het kan! Bij de specials kan je genieten van films gemaakt door kinderen zelf. Begint het al te kriebelen om zelf aan de slag te gaan?

Jury

ECFA jury

Justin Johnson

Justin Johnson werkt voor het British Film Institute, waar hij animatiefilms en jeugdfilms selecteert voor BFI Southbank en het London Film Festival. Hij komt regelmatig op radio en tv als het over kinderfilms, animatiefilms of films in het algemeen gaat. Hij is al jurylid geweest voor veel Europese filmfestivals, onder andere die van Berlijn, Kopenhagen en Zlin. Voor de British Animation Awards is hij naast jurylid ook lid van de selectiecommisie geweest. Justin is zes jaar lid geweest van de BAFTA filmcommissie en vicevoorzitter van de BAFTA kindercommissie. Hij is ook lid geweest van een aantal verschillende BAFTA jury’s; en hij is meerdere keren voorzitter geweest van de ‘Korte Animatiefilm’ categorie. Hij is ook jurylid geweest voor veel andere organisaties, zoals Childline, Cartoon Network en de UK Book Trust. Bij het BFI heeft hij seizoenen gecureerd in samenwerking met Walt Disney Studios, de BBC, Shanghai Animations Studios, Studio Ghibli, The Ray and Diana Harryhausen Foundation, Pixar en Dreamworks, en ook vaak presentator geweest voor veel podiumevenementen en interviews. Recenter heeft Justin een intern rapport geschreven voor het BFI Film fonds, waar hij onderzocht wat het BFI kan doen om ervoor te zorgen dat er meer familiefilms worden gemaakt in het Verenigd Koninkrijk en is hij filmadviseur geweest voor het CBBC tv-programma Cinemaniacs. Momenteel is hij een aantal familielangspeelfilms aan het produceren in het Verenigd Koninkrijk.

Kateřina Fojtová

Kateřina Fojtová heeft Theorie en Geschiedenis van de Dramatische Kunsten gestudeerd aan de Palacký universiteit in Olomouc, Tsjechië. Ze heeft studentenkortfilms geproduceerd, en ze heeft gewerkt als redacteur en assistent in het Royal Lyceum Theatre in Edinburgh tijdens haar studies. Ook heeft Kateřina deelgenomen aan het Flora Olomouc theaterfestival. Bij het Zlín Filmfestival werkte ze gastencoördinator en verantwoordelijke van het Industry Program. Ze werkt momenteel als de programmacoördinator van de studentenafdeling, die ‘Zlín Dog’ heet. Kateřina is ook een sales manager bij het Nationale Filmarchief in Praag.

Gertjan Willems

Gertjan Willems is als filmwetenschapper verbonden aan het ‘Centre for Cinema and Media Studies’ aan de Universiteit Gent. Eerder was hij actief als gastdocent aan Sichuan University en de Erasmus Universiteit Rotterdam, en als gastonderzoeker aan de Université Paris 2 Panthéon-Assas, de Universiteit van Amsterdam en de University of York. Gertjan verricht historisch en hedendaags onderzoek naar het film- en mediagebeuren in de Lage Landen en Europa. Hij geeft regelmatig lezingen in binnen- en buitenland en publiceerde diverse artikelen in het Nederlands, Engels en Frans. In het najaar 2017 verschijnt zijn boek ‘Subsidie, camera, actie! Filmbeleid en natievorming in Vlaanderen (1964-2002)’. Hij is tevens programmator voor de Gentse universitaire filmclub Film-Plateau en lid van de Beoordelingscommissie kinder- en jeugdfilm van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Boris Van Severen

Boris Van Severen studeerde af aan de afdeling Kleinkunst aan het Conservatorium in Antwerpen. Zijn afstudeerproject The Great Downhill Journey Of Little Tommy, in samenwerking met Jonas Vermeulen, kreeg op TAZ de publieksprijs en werd op het Theaterfestival geselecteerd in de categorie Circuit X. Hij maakte ook deel uit van Kopergietery, kind- en jeugdtheater. In 2015 was hij te zien in de kortfilm Adam en Eva van Charlotte Dewulf. Voor zijn rol in Belgica kroop hij in de huid van rockster Davy Coppens. Zijn ervaring als muzikant, bij onder andere Nightman, was hier zeker mooi meegenomen. In het najaar van 2016 was hij te zien in de Canvas reeks De 16.

Kinderjury Brugge

Sarah Karambizi

2005- Loppem

Ik vind het leuk om films uit verschillende landen te zien. Het is tof om dan mijn mening erover te zeggen en ook met plezier te luisteren naar de mening van anderen. Ik kijk er al naar uit om de films te bekijken en ben benieuwd welke film er zal winnen. Ik zal niet alleen aandacht hebben voor het verhaal maar ook voor het decor, de muziek, het acteren, …Het is tof om dit in een groep te doen en we kunnen vrienden worden. Ik ken de kinderjury door elk jaar naar Het Jeugdfilmfestival te komen en heb super leuke herinneringen aan films zoals Spooktijd met Laban, Pluk van de Petteflet, Pettson en Findus, Pippi Langkous, Pelle de politiewagen, Dummie de mummie, De superheld, De Boskampi’s,…

Tristan Sioen

2008 – Brugge

Hallo!
Ik ben Tristan en ben 10 jaar.
Een lievelingsfilm heb ik niet echt, maar tijdens het festival kijk ik het meest uit naar mooie tekenfilms.
Ik sta altijd klaar om een nieuwe film te zien ook al is het niet wat ik altijd kijk.
Films kunnen altijd goed zijn ook al is de cover niet mooi.
PS: ik geef geen handtekeningen.

Fons Dumont

2004 – Gent

Hallo ik ben Fons.
Ik hou van films omdat alles kan.
Actiefilms en films met een beetje humor het leukst.
Het is ook altijd tof als personages een extreme eigenschap hebben. Of als er in het begin van het verhaal iets gebeurt dat later terug komt. Ik heb geen lievelingsfilm…….er zijn er zo veel!
Ik heb ook zelf in twee kortfilms gespeeld.

Bente Dumon

2007 – St- Michiels

Hallo iedereen,
Ik ben Bente en ik kijk zeer graag films, daarom ben ik super blij dat ik gekozen ben als jurylid !
Ik doe volleybal, ik dans en in het weekend kijk ik bijna altijd een film.
Mijn lievelingsfilm speelde ook op Het Jeugdfilmfestival: “De jongen met de gouden broek”.
( Ps: het festival is ook leuk voor een origineel verjaardagsfeest, heb ik ook al gedaan.)

Sophia Pace

2006 – Brugge

Mijn zus zat al eerder in de jury van Het Jeugdfilmfestival en het was mijn droom om dat ook eens te mogen beleven. Toen ik werd gekozen was ik dan ook super enthousiast. Ik heb echt een passie voor films en zou het liefst elke dag een nieuwe film zien. Mijn lievelingsfilms zijn “The Red Turtle” en “Hoe tem je een draak”.
Ik tel af naar de start van JEFF 2017!

Daan De Meurechy

2007 – Sijsele

Ik ben Daan en ben 9 jaar (bijna 10).
Ik kijk graag en veel naar films. Sinds wij thuis Netflix hebben, kijk ik ook naar veel series. Mijn lievelingsfilms zijn al de Star Wars films, The Hungergames, Harry Potter, de GVR,… en veel meer. Ik hou van special effects en spannende verhalen.
Vorig jaar deed mijn broer mee aan de kinderjury. Omdat ik toen nog te jong was om mee te doen, heb ik dan workshops gevolgd op Het Jeugdfilmfestival. Het bespreken en beoordelen van films samen met anderen lijkt me super leuk.

Wolf Van Volcem

2006 – Sint-Andries

Ik kijk heel graag naar films en kom al sinds mijn zes jaar naar Het Jeugdfilmfestival.
Het is fantastisch als boeken in films worden omgezet zodat mijn eigen fantasie ook op het scherm werkelijk wordt.
De Harry Potters heb ik al meerdere keren gezien.
Ook mijn mama is grote fan van films en liet mij als kleuter zelfs figurant zijn in Dolfje Weerwolfje!
De Boskampi’s en de Verenkoning zijn films op Het Jeugdfilmfestival die ik me nog heel goed herinner.

Katelijne Gevaert

1992- Assebroek

Ik ben Katelijne en begeleid ook dit jaar met heel veel plezier de kinderjury in Brugge! Al jaren ben ik trouwe (super)fan van Het Jeugdfilmfestival… Eerst als aandachtige kijker, daarna als enthousiaste vrijwilliger en sinds 2011 begeleid ik de Kinderjury in Brugge. Als leerkracht lager onderwijs was dat voor mij een ontzettend verrijkende ervaring. De fantastische films, de fijne reacties van de kinderen en de kritische kijk van de kinderjury zullen de krokusvakantie ‘toppie’ maken! Ik tel nu al af naar de mooiste, leukste, coolste, tofste, geniaalste… week van het jaar!

Kinderjury Antwerpen

Fien Scheurweghs

2007 – Heist-op-den-Berg

Ik ben Fien Scheurweghs en ik zit in de kinderjury van 2017. Ik ken Het Jeugdfilmfestival al van dat ik klein was. Ik droomde ervan om in de jury te zitten. En nu is er een droom uitgekomen. Mijn lievelingsfilm is “De Maanprinses en het geheim van het witte paard”. Ik kan me er in inleven, en het zit vol magie, vriendschap, vertrouwen, liefde en geluk. Ik kijk vaak films en heb al eerder films beoordeeld.

Maité Netten

2007 – Antwerpen

Hallo, ik hou heel erg van film kijken. Mijn lievelingsfilm? Ik hou van veel films, maar nog het meest van alle Harry Potterfilms. Ik kijk er erg naar uit om in de jury te zitten. Verder hou ik heel veel van paarden, rekenen, op reis gaan, leuke dingetjes naaien en plezier maken met vriendinnen.

Doha Yachou

2007 – Antwerpen

Ik vind het heel fijn om deel uit te maken van de filmjury. Tijdens de krokusvakantie kom ik vaak naar de activiteiten van Het Jeugdfilmfestival om films te kijken en om mee te doen aan de workshops. Ik houd van verschillende genres, vooral van fantasiefilms. Ik heb een grote fantasievermogen en verzonnen verhalen spreken me het meest aan. Soms fantaseer ik zelf en kruip ik in mijn fantasiewereld, zo maak ik dan een eigen verhaal. Misschien maak ik er later een film over, maar ik ben nog niet zo zeker. De laatste films die ik gezien heb zijn; Sing, Trolls, The Secret Life of Pets, The Jungle Book, Storks… en nog veel meer. Na de film praat ik er dan thuis over of met mijn vrienden.

Arthur Hellemond

2007 – Rijmenam

Ik heb al enkele keren Het Jeugdfilmfestival bezocht en vond het erg leuk. Ik hou het meest van grappige films omdat die mij aan het lachen brengen. Ik kijk er naar uit om in de jury te zitten omdat het leuk is om nieuwe films te ontdekken en te bespreken. Mijn lievelingsfilm is ‘UP’ omdat er zoveel verbeelding in zit en er hele mooie muziek in wordt gespeeld.

Rune Vertenten

2006 – Sint-Gilles Waas

Hallo, ik ben al 11 jaar Rune Vertenten en woon in Sint-Gillis Waas. Stripverhalen verslind ik van bij mijn ontbijt tot ik ’s avonds ga slapen en teken alles vol met stripfiguren en cartoons. Ik ben dol op film en theater en sta ook zelf af en toe op de planken. Met tromgeroffel en de nodige drum grooves kondig ik samen met het JEFF-team de beste jeugdfilm 2017 voor jullie aan. TOEDOEM PEDOEM PADAAH TING !

Karel Van Der Haegen

2004 – Leuven

Naar de film gaan, dan denk ik aan samen met vrienden in makkelijke zetels gaan zitten, voor het grote scherm, als het even kan met een snack. Actiefilms met superhelden zie ik het liefst. “Captain America: The First Avenger” is mijn favoriet. Het speelt zicht af in de tweede wereldoorlog, maar de makers hadden ook heel veel fantasie. Ook superheld James Bond zie ik graag bezig, en dan nog liefst in de oudere films. Altijd spannend en soms grappig ook om de special effects van vroeger te zien…

Anna Carrilho

2007 – Deurne

Ik ben blij dat ik in de jury mag zitten van Het Jeugdfilmfestival. Mijn broer zat een paar jaar geleden ook in de jury en hij kwam steeds goedgezind en vol verhalen thuis. Ik ga elk jaar naar het festival. Naast de film is er een leuke sfeer en er zijn leuke activiteiten. Zelf vind ik het ook heel gezellig om met mijn familie een filmavondje te houden thuis. Mijn lievelingsfilm is “Mees Kees” omdat die vol humor zit. Ik kan niet wachten tot de krokusvakantie begint!

Sien Vandenhoudt

1995 – Kaggevinne-Diest

Ik ben Sien en studeer theater en film aan de Universiteit van Antwerpen. Dit jaar heb ik het genoegen om stage te lopen bij Het Jeugdfilmfestival en mag ik de kinderjury begeleiden. Mijn studie verraadt al een beetje mijn liefde voor film maar ik vind het nog leuker om er met anderen over te praten. Daarom sta ik nu al te springen om samen met de kinderjury de films te bekijken en meningen uit te wisselen. De krokusvakantie staat alvast in het vet aangeduid in mijn agenda!

Peters

Regisseur Erik Van Looy en stand-upcomedian Kamal Kharmach zorgen ervoor dat alles sportief verloopt tijdens Het Jeugdfilmfestival.

Kamal Kharmach
Kamal Kharmach is als ex-vrijwilliger zeer vertrouwd met Het Jeugdfilmfestival. Hij studeerde af als econoom aan de Universiteit van Antwerpen, werkte als journalist bij StampMedia en was zelfs directeur van Vlaams-Marokkaans culturenhuis Daarkom. In 2014 werd hij als rookie stand-upper tweede in Humo’s Comedy Cup. We kennen Kamal vooral van zijn deelname aan De Slimste Mens ter Wereld, waar hij het tot in de finaleweken schopte. In 2016 maakte Kamal zijn filmdebuut in Everybody Happy van Nic Balthazar. We hebben het laatste van Kamal zeker nog niet gezien!

“Vaak wordt er gezegd dat de jeugd het altijd beter weet. Dat is niet altijd waar, behalve bij het Jeugdfilmfestival.”

Erik Van Looy
Erik Van Looy is een filmregisseur en studeerde aan het RITCS in Brussel. In 1993 regisseerde hij zijn eerste langspeelfilm Ad Fundum. Zijn eerste grote filmsucces kende hij met De Zaak Alzheimer, een verfilming van de gelijknamige roman van Jef Geeraerts. De film trok meer dan 700.000 bezoekers. Ook de meest succesvolle Belgische film staat op naam van Erik Van Looy. Loft werd door meer dan 1 miljoen mensen in de bioscoop bekeken. In 2016 kwam zijn laatste nieuwe film De Premier uit in de bioscoop. Op televisie kennen we hem vooral als de presentator van De Slimste Mens ter Wereld.

“Wie wil er niet eeuwig jong blijven? Dat kan, elk jaar, op het Jeugdfilmfestival! Ik zal er zijn. Hopelijk de jeugd ook!”

Fotoalbums